Rozhovor se zakladatelem hnutí Hamás. Vznikla smířlivá charta jen naoko?

3. květen 2017

Islamistické politické hnutí Hamás uzná hranice Palestiny z roku 1967 a jejím cílem už by nemělo být zničení Izraele. Vyplývá to z nového politického dokumentu, který představil vůdce hnutí Chálid Mišál. Podle izraelské vlády je ale nová charta jen pokusem oklamat svět a získat jeho sympatie.

Ještě před vydáním dokumentu mluvil o cílech Hamásu jeden z jeho zakladatelů jinak. „Náš postoj je jasný. Izrael neuznáváme. Neuznáváme jedinou píď, kterou si nárokuje," prohlásil ve své rezidenci v Gaze člen vedení hnutí, dvaasedmdesátiletý Mahmúd Zahhár.


Hamás je palestinská islamistická politická strana, která vznikla v roce 1987. Od svého vzniku má strukturovanou organizaci, která se dělí na dvě části. Jedna část je vojenská složka, která funguje v utajení a provádí útoky proti Izraeli. Druhá část je označována jako civilní či politická a poskytuje sociální služby, rekrutuje své členy skrz mešity, shání peníze a organizuje nejrůznější aktivity.

„Izrael je podle nás nezákonná okupační síla. Po vyčerpání všech ostatních prostředků jsme se uchýlili k ozbrojenému boji. V takové situaci se k němu uchýlí každý národ. Máme právo na odpor a na osvobození. A mám tím na mysli osvobození celé Palestiny,” vysvětlil.

Jedna velká nula

Mahmúd Zahhár byl ministrem zahraničí ve vládě národní jednoty Ismaíla Haníji. Jeho syn zemřel jako příslušník ozbrojeného křídla Hamásu ve válce s Izraelem před devíti lety. Hamás neuznává ani izraelsko-palestinské dohody z Osla.

„My jsme byli z jednání v Oslu vyloučeni. Od začátku jsme říkali, že dohody nezajistí ani minimum toho, co Palestinci požadují. A podívejte se teď. Čeho se hnutí Fatah podařilo od roku 1994 doteď dosáhnout? Je to jedna velká nula,” tvrdí Zahhár.

Podle dohod z Osla měl postupně celý Západní břeh Jordánu a pásmo Gazy přejít pod kontrolu palestinské samosprávy. Izraelská armáda ale dodnes ovládá 60 % území na Západním břehu. „Přijeli do Osla s tím, že chtějí vytvořit Palestinský stát v hranicích z roku 1967. A to se nestalo, 23 let od dohod se nic takového nerealizovalo. To je důkaz jasného neúspěchu," obviňuje Mahmúd Zahhár palestinské vedení, které s dohodami počátkem devadesátých let souhlasilo.

Šéf Hamasu Chálid Mišaal

„Ozbrojený boj má lepší výsledky”

„Zkušenost potvrdila, že ozbrojený boj má lepší výsledky než jednání. Jednání přinesla pouze ztráty. Ozbrojený odpor ale donutil okupační síly stáhnout se z Gazy. Pokud by se stejně postupovalo i na Západním břehu, stáhne se Izrael i odtamtud,” myslí si Zahhár.


Zkušenost potvrdila, že ozbrojený boj má lepší výsledky než jednání. Jednání přinesla pouze ztráty. Ozbrojený odpor ale donutil okupační síly stáhnout se z Gazy.Mahmúd Zahhár

Hamás, alespoň podle člena jeho vedení Mahmúda Zahhára, počítá s tím, že se situace na Západním břehu zásadně změní. „Mahmúd Abbás se stane politickou mrtvolou. Jak k tomu dojde, to ví jen Bůh. Možná ho sesadí převrat. Možná ho zabijí. Možná uteče. Ale Abbás a jeho hnutí Fatah budoucnost nemají."

Definitivně pohřbít jejich politiku může prý korupce, ve které Palestinská samospráva enormně vyniká, a také totální ztráta důvěry. „Může Fatah ještě pět let pokračovat ve své politice vůči Izraeli a počítat s podporou alespoň části palestinské ulice? Já říkám, že ne. Co je Abbásovým programem? Setkávat se s Netanjahuem. A nepřinese to nic. Jeho program je ve slepé uličce."

Hnutí Fatah a Hamás tak mají i nadále na řešení palestinské otázky diametrálně odlišný pohled. Podle slov zakládajícího člena Hamásu Mahmúda Zahhára se zdá, že kromě jazyka se na nekompromisním postoji tohoto hnutí s novou chartou příliš nemění.

autor: mac
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.