Silná ve svalech, silná v mysli. Peggy Marvanová jako první člověk na světě dokončila extrémní závod v Laponsku

7. květen 2017

České prvenství z laponského severu má hodnotu 27 dní a 13 hodin a celkem 1 049 km. Celou trasu závodu Lapland Extreme Challenge před Peggy neprošel ani sám pořadatel!

„Vzdávání je strašně těžké,“ říká 22letá Markéta Peggy Marvanová, která vloni musela v Laponsku – společně se svým přítelem Adamem Záviškou – vzdát svůj první pokus o dokončení závodu Lapland Extreme Challenge. I tím, že se dostali do pouhé třetiny trasy, však stanovili tehdejší rekord. Letos se ale Peggy a Adam vrátili jako vítězové a první přemožitelé laponských podmínek. Ještě nikdo před nimi totiž závod nedokončil a ani jejich letošní konkurenti se do cíle nedostali.

40 bodů rozmístěných v laponské divočině… Minus 35 stupňů

Lapland Extreme Challenge nemá pevně danou trasu, pořadatel jen stanovil 40 průchozích bodů, rozmístěných víceméně v kruhu. Start závodu je v Rovaniemi na polárním kruhu, dále se jde asi 500 km na sever k jezeru Inari a jinudy pak zpět. Závodníci si přesnou trasu určují sami a pohybují se bez jakékoli vnější podpory. „Přibližně na polovinu bodů nevede žádná cesta – jsou uprostřed lesa, mokřadů, jezer či na místech, kde i v létě běhají jen sobi a vlci. Někudy člověk neprošel už pár let,“ přibližuje trasu Peggy.

Loňský pokus Peggy a Adam absolvovali na sněžných kolech a zastavilo je především množství sněhu. K letošnímu, úspěšnému pokusu zvolili namísto snowbikeů po dlouhé přípravě splitboardy a saně koncipované tak, aby s nimi bylo možné postupovat terénem. Ze závodu chce Peggy vydat knihu První stopa. Podpořit ji můžete tady.

Peggy Marvanová a její přítel Adam Záviška jako první lidé na světě dokončila extrémní závod v Laponsku

Laponský organizátor se sklání před českou dvojicí

„Nikdo předtím neprošel celou trasu najednou. Já jsem ji navrhoval po částech, některé v létě a některé v zimě, celkem dva roky,“ uvádí Àlex S. Casanovas, organizátor Lapland Extreme Challenge. „A teď tady máme Markétu a Adama, silné ve svalech, silné v mysli. Po všech těch letech bez nikoho, kdo by závod dokončil, už Lapland Extreme Challenge nikdy nebude, co dřív. Ode dneška má závod dvě jména, Markéta Marvanová a Adam Záviška: navěky první, kdo závod dokončili.“

A chceš to zase…

Peggy se teď chystá vrátit do role extrémní bikerky a vyrazit na trasu Tour Divide (Great Divide Race), který úspěšně absolvovala v roce 2015. To je závod dlouhý 4 418 km, který se jede bez podpory. Vede z národního parku Banff v Kanadě a končí na hranicích s Mexikem. Zvláště v Kanadě hrozí srážka s medvědem. „Už teď mám noční můry, že se zopakuje moje minulé setkání s medvědem, ale ne s tak dobrým koncem,“ říká Peggy. Ale znovu chce zažít pocity, které na podobných trasách má. „Je to pro mě vlastně forma meditace, dlouhodobý stejný pohyb. Záleží na výdrži a já mám prostor k tomu, aby si moje hlava mohla jet svoje myšlenky. První tři dny se do toho dostávám. Až pak se mozek cítí svobodně.“

Peggy Marvanová a její přítel Adam Záviška jako první lidé na světě dokončila extrémní závod v Laponsku
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.