Věra Čáslavská – cesta na Olymp

24. červenec 2020

Gymnastka, která získala řadu zlatých medailí a stala se jedním ze symbolů roku 1968. To byla Věra Čáslavská.

Čáslavská (1942-2016) patří k našim nejúspěšnějším sportovcům a doba jejího aktivního působení se kryje s určitým společenským uvolněním šedesátých let, které u nás vyvrcholilo tzv. krizovými lety 1968 a 1969 a následně bylo zlikvidováno normalizací.

V pořadu jsme se soustředili na období její aktivní sportovní kariéry, a tak ji můžete slyšet v několika archivních záznamech z 60. let, kdy jako host komentuje v živém rozhlasovém vysílání skladbu žen na Celostátní spartakiádě v roce 1965.

Věra Čáslavská vylíčila svou aktivní sportovní kariéru v knize Cesta na Olymp, která vyšla v roce 1972 a podle níž jsme náš pořad nazvali. Kniha byla ovšem v době naplno rozvinuté normalizace postižena řadou cenzurních zásahů spojených hlavně s obdobím roku 1968.

Hvězda Pionýrské jitřenky

Uslyšíte jí i jako „hvězdu“ v dětském pořadu Pionýrská jitřenka a zazní i ukázky z rozhovorů pořízených na letních olympijských hrách v Tokiu v roce 1964 a po závodech v brazilském Rio de Janeiru, kde se Věra Čáslavská zranila.

Její aktivní kariéra vyvrcholila na letních olympijských hrách v Mexiku roku 1968 (v tomto roce podepsala i slavných Dva tisíce slov), které se pro nás konaly ve stínu sovětské okupace. Věra Čáslavská se stala jedním z protiokupačních symbolů.

Zde zazní ukázky ze dvou přijetí našich sportovců na Pražském hradě – před odletem na OH do Mexika a po návratu z nich. Z řady rozhlasových záznamů pořízených přímo na olympiádě jsme pak použili krátkou reportáž z jedné její sestavy a část jednoho z rozhovorů.

Věra Čáslavská v roce 2014

Uslyšíte i pozdější nahrávky, ve kterých gymnastka vzpomíná na svou aktivní sportovní dráhu, například pasáže z pozoruhodného pořadu z cyklu A léta běží ze srpna 1989.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související