Zastavme obchod s nafukovacími čluny, žádá Evropská unie Čínu. Chce tak omezit migraci

5. květen 2017

Evropská unie požádala Čínu, aby jí pomohla při zvládání nelegální migrace. Pašeráci lidí, migranti a uprchlíci používají k překonání moře nafukovací čluny vyrobené v Číně.

Po Pekingu tedy evropský blok žádá, aby zajistil, že se nafukovací, k plavbě často nevhodné čluny vyrobené v Číně nebudou dostávat k pašerákům lidí, kteří pak přepravují utečence a migranty do členských států Unie. Rozepisuje se o tom indický server DNA India a agentura Reuters.

„Gumové čluny využívané pašeráckými sítěmi ve Středozemním moři se vyrábějí někde v Číně. Následně jsou vyvážené do asijských zemí,“ cituje indický server slova eurokomisaře pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitrise Avramopulose. Zazněla na společné tiskové konferenci s čínským ministrem veřejné bezpečnosti Kuo Šeng-kchunem v Pekingu.

Logo

„Požádal jsem čínské úřady o podporu a spolupráci, abychom takovému počínání zamezili, protože jeho následky zemi neprospívají. Je to velmi nebezpečný nástroj v rukou bezohledných pašeráků,“ řekl Avramopulos. Více podrobností eurokomisař nesdělil. Pouze dodal, že s čínským ministrem nemluvil o možnosti, že by Čína nějaké migranty přijala.

V roce 2015 přišlo především do bohatých částí severní Evropy více než milion lidí se záměrem získat azyl, připomíná server DNA India. Většina z nich zamířila do Německa, velký počet běženců dorazil také do Švédska. A to v takovém množství, že se přijímací kapacita cílových zemí migrantů ocitla na samotné hranici.

Minulý rok uzavřela Evropskou unie s Tureckem dohodu s cílem znemožnit syrským uprchlíkům dostat se nelegálně do Řecka a dále do Německa. Na základě této dohody se Turecko zavázalo bojovat proti nelegální migraci výměnou za finanční prostředky vyčleněné unií pro Ankaru.

Tisíce běženců se ale stále vydávají na cestu do Evropy z Libye přes Středozemní moře, uzavírá indický server svůj článek věnovaný spolupráci Číny a Evropské unie při řešení otázky nelegální migrace do Evropy.

autor: thk
Spustit audio