Babiš získává voliče Zemana, říká sociolog Daniel Prokop. Ovlivní to rozhodnutí prezidenta?

5. květen 2017

Prezidenta Miloše Zemana čeká rozhodnutí o návrhu na odvolání ministra financí z vlády. „Dá se vysledovat, že v případě Andreje Babiše, kterému v roce 2013 důvěřovali jako novému středopravicovému politikovi především lidé ze střední třídy a mladí lidé, narostla postupně důvěra těch, kteří podporují typicky Miloše Zemana," poukazuje na možný vliv na jednání hlavy státu sociolog a analytik Daniel Prokop ze společnosti Median, která pro Český rozhlas připravila aktuální průzkum veřejného mínění ve věci vládní krize.

Čtěte také

„Lidí jsme se mimo jiné ptali, kdo je hlavním viníkem této krize. Skoro polovina řekla, že jsou to vyrovnaně oba dva aktéři, Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka,“ uvádí Prokop a dodává: „Mimochodem jejich názor ve věci viníka krize vlády velmi závisí na tom, jak lidé vnímají kauzu dluhopisů a jak důvěřují Andreji Babišovi. Ti, co si myslí, že ji Babiš vysvětlil dostatečně, viní z krize majoritně Bohuslava Sobotku. Ti, kteří věří, že bylo jeho vysvětlení nedostatečné, viní Andreje Babiše. Většina lidí si je nejistá, a proto převládá názor, že je to vina obou politiků. Řekl bych, že to ukazuje na to, že pondělní krok Bohuslava Sobotky a jeho smysluplnost nebyla veřejností úplně pochopena.“


Ačkoli je Miloš Zeman aktivistický prezident, lidé vnímají, že by se neměl vměšovat do stranické politiky.Daniel Prokop

„Vláda je specifická tím, že má podporu čtyřiceti až padesáti procent obyvatel, což je dost. Tři poslední vlády měly na konci podporu výrazně menší. Když jsme se ptali na možné scénáře situace, takřka tři čtvrtiny lidí si vybraly možnost pokračování vlády, ať už ve stávajícím složení nebo s obměnou některých hlavních aktérů. Jen deset procent respondentů řeklo, že by měl odejít jako jediný Bohuslav Sobotka, podobně jedenáct procent se vyjádřilo, že by měl odejít jen Andrej Babiš,“ vysvětluje Daniel Prokop s důrazem na to, že šlo o jeden z nejrychlejších průzkumů veřejného mínění, který zohlednil pouze události do čtvrtka 4. května 2017. Nezachycuje tedy schůzku premiéra s prezidentem, vyvrcholení kauzy podezření z ovlivňování novinářů Andrejem Babišem, ani odhlášení demise Bohuslava Sobotky.

„Když se politika zabývá skandály a řešením personálních sporů, vzrůstá frustrace lidí. Řadu z nich zajímá spíš to, jak má nízký plat, jak žije, kde bydlí, jestli je zadlužena a podobně. S jistotou se dá říct, že bude klesat podpora vlády a důvěra v ní a bude vzrůstat jistá skepse z politiky. To může vést k nárůstu politických stran,“ zamýšlí se Daniel Prokop nad dopadem krize a pravděpodobným vývojem veřejného mínění.

Poslechněte si celé Interview Plus s Danielem Prokopem >>
autoři: kte , bum
Spustit audio