Podtrosecké rybníky jsou skvostem Českého ráje. V jednom se zrcadlí Trosky

8. květen 2017
Česko – země neznámá

Neznámější dominantou Českého ráje na severu Čech je zřícenina hradu Trosky. Za návštěvu ovšem stojí i Podtrosecká údolí, kde se nachází osm rybníků. Rokytnický, Hrudka, Vidlák, Věžák, Krčák, Nebákov, Podsemínský a Doly. Šest z nich patří do přírodní rezervace Podtrosecká údolí, kterou vede naučná stezka.

Rybníky vybudovali lidé z údolních mokřin a niv již v 15. a 16. století s cílem hospodářského využití prostředí. Díky tomu vzniklo krajinářsky i přírodovědně mimořádné území.

Některé břehy rybníků přecházejí v mokřady, jiné lemují lesy nebo dokonce pískovcové skály, které v případě Věžáku přímo vystupují z vodní hladiny. A komu by tahle porce romantiky nestačila, ten se může ještě potěšit pohledem na zdejší dochované vodní mlýny v údolí Žehrovky. Nad Pleskotovým mlýnem se nachází krátký umělý tunel v pískovcové skále zvaný Pekařova brána.

Podtrosecká údolí jsou rájem biologů a zoologů. Na území rezervace se vyskytuje 18 zvláště chráněných druhů rostlin, především mokřadních. Například rosnatka okrouhlolistá, suchopýr štíhlý či ďáblík bahenní. Údolí je domovem 126 druhů obratlovců, z toho 47 ptáků. Kdo se vybaví dalekohledem a velkou dávkou trpělivosti, může tady zahlédnout ledňáčka říčního, skorce vodního či konipase horského. Při pohledu do vody lze objevit třeba rosničku zelenou či zvláště chráněné škeble rybničné a raky říční.

Přestože území patří mezi přírodní rezervace, člověk je tu vítaný. Svědčí o tom naučná stezka Podtrosecká údolí, která začíná v Borku pod Troskami. Měří 8 kilometrů, je na ní 10 zastavení a vede přes Rokytnický rybník, rašeliniště Vidlák, pramen Věžického rybníku, Žehrovku a Nebákov až na hrad Trosky. Trasu si lze libovolně prodloužit o další rybníky, nebo naopak zkrátit či vyrazit jen na její část. Český ráj je protkaný hustou sítí značených cest a na své si přijdou i cyklisté.

Nebák od stavidla nebákovského mlýna

„Tohle jsme si teda nedomluvili“ znělo na Věžáku

Za návštěvu stojí určitě Rokytnický rybník. Využívá se nejen k chovu ryb, ale i k rekreaci. Třeba vás zláká ke koupání nebo si alespoň užijete pohled na hrad Trosky, který se za příznivého počasí zrcadlí na hladině rybníka. Koupání je možné i na nedalekém Vidláku. Tam vás zavede cesta kolem rybníku Hrudka. Na Vidláku je k dispozici dokonce občerstvení a kemp. Drobnou výhradu budou mít šetřílkové kvůli placenému parkování.

Lyska černá na Rokytňáku

Dále se turisté mohou vydat kolem Krčáku na nejznámější rybník Českého ráje – Věžák nebo-li Věžický rybník. Pro odborníky není až tak zajímavý jako Vidlák a jeho rašeliniště, ale zato se proslavil v několika filmech. Nejznámějším je rodinná komedie Jak dostat tatínka do polepšovny. Na skálu, kterou filmový tatínek Luboš před maminkou Annou neúspěšně tají, ani nemusíte šplhat, dá se na ni celkem dobře vyjít po pěšince od hráze a za hezkého počasí jsou ze skály vidět Trosky. Věžák je poměrně mělký rybník a nabízí i břehy přímo lákající ke koupání.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.