Javoříčko bylo vypáleno před 72 lety nacisty. O jeho osud mají turisté malý zájem

6. květen 2017

Jenom dvě budovy v Javoříčku na Olomoucku přežily na konci druhé světové války řádění nacistů. V jedné z nich, bývalé škole, připomíná tragédii muzeum. Vesnici se přezdívá „Moravské Lidice". Z vypálení se už nikdy nevzpamatovala. Jenže o osud Javoříčka turisté zájem moc nemají.

5. května 1945 Javoříčko vypálili nacisté a zavraždili 38 zdejších mužů. Nejmladšímu bylo 15 let. Tragédii připomíná muzeum v bývalé škole. Hned vedle spádového parkoviště pro nedaleké krasové jeskyně. Přesto se tu zastaví jen asi každý čtvrtý turista mířící do podzemí.

„V loňském roce si našlo do expozice cestu kolem deseti tisíc návštěvníků. Ve srovnání s nedalekým Bouzovem, kde návštěvnost přesahuje sto tisíc lidí nebo jeskyněmi, kde se meziročně bavíme o třiceti až čtyřiceti tisících lidí, to opravdu není žádná hitparáda,“ říká předseda Iniciativy pro podporu vypálených obcí Filip Žáček. Osud zničených domů a zavražděných mužů turisty příliš netáhne.

Muzeum si na sebe nevydělá, dotovat ho pomáhá pronájem kiosku v přízemí. Nalákat na Bouzovsko další turisty má od letoška nový propagační film.

autor: mot
Spustit audio