Macron ukázal, že je konzistentní. Má před sebou ale celou řadu překážek, myslí si Telička

8. květen 2017

Ve francouzských prezidentských volbách zvítězil kandidát všeobecně označovaný za proevropského politika. Emmanuel Macron ale zároveň v kampani varoval, že se Evropská unie musí změnit. „Překážek, možná až jam, je před ním celá řada,” říká europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička z hnutí ANO, který je hostem Interview Plus.

Vítězství Emmanuela Macrona se všeobecně očekávalo, ani Telička výsledkem voleb není překvapený. „Jsem rád, že Macron pouze nezvítězil, 66,06 procenta je úspěch. Macron dostal silný mandát, to může být pro některé pozorovatele mírným překvapením,” říká.

S Evropou proti populismu


Macron obstál, ukázal, že je konzistentní, že má svoji představu, kterou dokázal na jednotlivých mítincích rozvíjet. Ukázal, který má odvahu, ctí určité hodnoty, které dokázal, bez ohledu na to, jak se situace vyvíjela, prosazovat a stát na nich. Pavel Telička

Průzkumy veřejného mínění předpovídali novému prezidentu o 4 až 5 procent nižší zisk, Telička považuje za evidentní, že program Marine Le Penové, Macronovy soupeřky, narazil na pomyslný strop. „Macron navíc dokázal v posledních dnech kampaně oslovit a mobilizovat, byť vysoké procento voličů k volbám nešlo nebo odevzdalo neplatný hlasovací lístek. Můžeme jen spekulovat, jestli nebyly hackerské útoky nakonec pro jejich autory kontraproduktivní, jestli to Francouze nedopálilo a nepřihodilo nějaké procento,” myslí si europoslanec.

„Jde ale i o osobnost Macrona, který dokázal v posledních dnech čelit některým situacím. Obstál, ukázal, že je konzistentní, že má svoji představu, kterou dokázal na jednotlivých mítincích rozvíjet. Ukázal, že má odvahu, ctí určité hodnoty, které dokázal, bez ohledu na to, jak se situace vyvíjela, prosazovat a stát na nich,” tvrdí host.

Vysoká očekávání

„V Evropě, která je zmítána ve vlnách populismu, částečně nacionalismu a nálad, které jsou často protiunijní, vyhrál Macron s reformním a velmi proevropským, navíc i celkem dost liberálním, programem,” zmiňuje host. Macron chce podle svých slov obnovit naději a důvěru francouzských občanů. Jak toho může docílit? Má šanci uspět u voličů, kteří podpořili Marine Le Penovou?

„Mám silné pochybnosti. Když se podíváme na výsledek Le Penové, tak to není úplně to, co se očekávalo. Nelze ale neuznat, že to je úspěch. Dostala se do druhého kola, se slušným výsledkem. Dokázala se oprostit od některých hodnot svého otce. Bude dále oslovovat část francouzské veřejnosti, která je rozdělená. Otázka není, jestli Macron dokáže přetáhnout část společnosti, ale jestli dokáže Francii sjednotit,” odpovídá Telička.

Marine Le Penová a Emmanuel Macron, debata kandidátů na prezidenta

Macron musí podle europoslance splnit vysoká očekávání, která ve Francii při kampani vzbudil. „Myslím si, že se dotklo i některých Čechů, když mluvil o střední Evropě poměrně asertivně. Týkalo se to primárně Polska a Maďarska. Je otázka, co tvrzení, že Francouze ochrání, vlastně znamená. Co s tím udělá? Reforma snad přijde, ale bude mít i nějakou příchuť protekcionismu. Může si ve Francii dovolit nejít touto cestou? Překážek, možná až jam, je před ním celá řada,” myslí si místopředseda Evropského parlamentu.

Jakou politiku povede Macron na úrovni Evropské unie? Je česká vládní krize překážkou v hledání naší evropské politiky? Poslechněte si celé Interview Plus s europoslancem a místopředsedou Evropského parlamentu Pavlem Teličkou.
autor: bum
Spustit audio