Rakovina na vzestupu? Lékařská diagnostika jde proti ní razantněji, říká odborník

10. květen 2017

Ve žlutém stanu Radiožurnálu na pražském Václavském náměstí vedle Jana Pokorného tentokrát zasedli hned dva hosté: specialista na nádorovou biologii Michal Masařík a student biochemie Marek Feith, který už od svých sedmnácti let zkoumá rakovinu.

Marek Feith se svou vědeckou prací, ve které se věnuje nádorům hlavy a krku, dokonce vyhrál v mezinárodní studenské soutěži v čínském Pekingu. Dnes působí ve vědeckém týmu Michala Masaříka na brněnské Masarykově univerzitě.

„Pokud chce člověk ve vědě něco dokázat, je třeba s tím začít velmi brzy,” pochvaluje si Michal Masařík. „A Marek vědě věnuje ohromné množství času. Naplňuje mě radostí, že chceme posouvat výzkum nádorových onemocnění směrem kupředu.”

Čtěte také

V jeho týmu nejprve Marek začínal s projektem nádorových markerů v oblasti hlavy a krku, v současné době se zaměřuje na zkoumání nádorových buněk pomocí multimodálního holografického mikroskopu. Konkrétně - pozoruje nádorové buňky a jejich interakcí s buňkami imunitního systému.

Lékařská diagnostika postupuje kupředu

Souboj lékařů-vědců s rakovinovými buňkami je jednou z nejdůležitějších vědeckých výzev současnosti. I proto, že rakovina je na vzestupu. Nebo to tak aspoň vypadá.

„Je to dáno životním stylem, ovšem i pokročilejší diagnostikou. Dokážeme tedy odhalit více případů rakoviny,” vysvětluje Michal Masařík.

Zdá se tedy, že můžeme být klidní: za zdánlivě rostoucí číslo výskytů rakoviny je zodpovědná především pokročilá diagnostika, která dokáže odhalit i to, co lékaři před lety nedokázali.

Záznam celého rozhovoru najdete v iRadiu i přímo v tomto článku.

autor: als
Spustit audio