Robert Schuster: Z expresu parní lokomotiva. Němečtí sociální demokraté prohráli i podruhé v řadě

9. květen 2017

Po volbách je před volbami, prohlašují často političtí stratégové, když vyhodnocují výsledky právě ukončených kampaní. V Německu těchto dní platí zmíněné pravidlo dvojnásob.

Jen co minulý víkend proběhly regionální volby v severoněmecké spolkové zemi Šlesvicku-Holštýnsku, bude se nadcházející neděli hlasovat v Severním Porýní-Vestfálsku, čili v nejlidnatější spolkové zemi. Kvůli jejím 14 milionům oprávněných voličů bývají také někdy tamní volby označovány jako „malé spolkové volby“.

V nejbližších dnech bude pod obzvlášť velkým drobnohledem šéf sociálních demokratů Martin Schulz. Bývalý předseda Evropského parlamentu se stal zkraje roku nejprve volebním lídrem pro zářijové celostátní volby a posléze i předsedou strany.

Sociální demokraté pod jeho vedením odstartovali nečekaný vzestup v průzkumech a najednou se po mnohaleté stagnaci zdálo být možné i jejich vítězství nad křesťanskodemokratickou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Německá média přirovnávala Schulzovu začínající kampaň k dobře rozjetému expresu, který může po třech mezizastávkách dorazit v září do cílové stanice v Berlíně jako první.

Martin Schulz

Třetí mezizastávka v Severním Porýní-Vestfálsku

Ale už první stop v podobě zemských voleb v Sársku koncem března musel být pro sociální demokraty a jejich předáka zklamáním: namísto očekávaného návratu na první příčku zůstali jasně druzí za křesťanskými demokraty. Toto zaváhání bylo ještě dáváno do souvislosti s vysokou popularitou místní konzervativní premiérky i tím, že kampaň celostátního volebního kandidáta Schulze se ještě pořádná nerozběhla.

Před květnovými volbami v Šlesvicku-Holštýnsku a zejména v Severním Porýní-Vestfálsku to bude vypadat úplně jinak a jiné budou i volební výsledky, zaznívalo unisono z tábora sociálních demokratů. Po minulém víkendu ale museli přiznat, že šlesvicko-holštýnské volby dopadly stejně špatně jako ty sárské – dokonce s ještě horším výsledkem, neboť sociální demokraté přijdou o svého dosavadního premiéra.

A to vše navzdory tomu, že Schulz ho sem v minulých týdnech přijel opakovaně podpořit. Sociálnědemokratický předvolební vlak tak citelně zpomalil a spíš než expres začíná připomínat parní lokomotivu.

Daniel Günther, pravděpodobě příští premiér Šlesvicka-Holštýnska

Příští neděli zbývá ještě třetí mezizastávka v Severním Porýní-Vestfálsku. I tady sociální demokraté obhajují prvenství a dosavadní vládu se Zelenými. Kromě toho se jedná o jejich tradiční baštu a také i politickou domovinu Martina Schulze. I proto bude v jeho případě v sázce daleko víc, než pouze procenta pro jeho sociální demokraty.

Navzdory tomu ale pořád platí, že bez ohledu na to, jak nedělní hlasování v Severním Porýní-Vestfálsku pro sociální demokraty dopadne, jsou podzimní celostátní volby stále ještě otevřené. Během necelých pěti měsíců zbývajících do 24. září, se může přihodit ještě leccos, co vychýlí politický kompas v Německu úplně jiným směrem.

autor: rsc
Spustit audio