Absurditou roku je placení DPH z neproplacených faktur. Podnikatele trápí i papírování

10. květen 2017

Nadměrná byrokracie trápí v Česku podle průzkumu Hospodářské komory ČR skoro 80 % podnikatelů. Na zbytečné a nesmyslné administrativní povinnosti upozorňuje anticena Absurdita roku, o které už podvanácté hlasuje přímo veřejnost. Loni ho udělila kontrolnímu hlášení.

Do nejužšího výběru se dostalo sedm kandidátů – organizátor ankety Petr Lutonský představuje tři, které obdržely nejvíce hlasů: „Jsou to povinné informační cedulky k elektronické evidenci tržeb, které zákazníka v provozovně informují, že musí dostat účtenku. Není to tedy EET jako taková.“


Absurditou roku 2017 zvolila podnikatelská veřejnost povinnost odvést daň z přidané hodnoty i z neproplacených faktur. Podnikatelé vybírali do konce dubna ze sedmi byrokratických absurdit, mezi kterými byly například informační cedulky k elektronické evidenci tržeb, celý stavební zákon či proplácení některých administrativních úkonů papírovými kolky. Výsledek dnes vyhlásil za organizátory soutěže prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. (zdroj: ČTK)

Dále to jsou exekuce na mzdy zaměstnanců, se kterými mají zaměstnavatelé nesnesitelné papírování. Takoví zaměstnanci proto často končí už ve zkušební době. Třetím kandidátem je pak stálice soutěže – povinnost podnikatele platit daň z přidané hodnoty i z faktur, které mu nebyly proplaceny.

„Kromě nadměrné byrokracie a častých změn v zákonech podnikatele trápí nepřehlednost právního prostředí. A často si také připadají jako rukojmí v rukou konkrétního úředníka, který po nich často požaduje věci nad rámec zákona,“ dodává Lutonský.

Částečně úspěšný boj

Některé nejkřiklavější absurdity se už podařilo odstranit: „Třeba povinnost při zakládání společnosti donést výpis z rejstříku trestů na soud, který ho přitom má dostupný on-line. Nebo když vám nějaký úřad poslal dokument přes datovou schránku, ale jiný úřad ho pak nepovažoval za originál a museli jste si ho jít ověřit na Czech POINT,“ připomíná Petr Lutonský.

Absurdity do soutěže může nominovat prakticky kdokoli. Kromě veřejnosti a partnerů soutěží Firma roku a Živnostník roku to jsou i oborové asociace a cechy nebo Hospodářská komora ČR, která je i odborným garantem projektu.

autor: všt
Spustit audio