Jan Fingerland: Jak Trump rozhoupal americkou bárku

10. květen 2017

Skoro to vypadá, jako kdyby americký prezident záviděl tomu českému, jak umí pořádně zacloumat lodí. A hned se ho pokusil dohnat, když náhle odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho. Jeho vysvětlení věci spíš zatemňuje než osvětluje.

Překvapen byl dokonce i sám Comey, který se o svém vyhazovu dozvěděl z televize, když byl na návštěvě pobočky FBI v Los Angeles, tedy na opačném konci Spojených států. Podobně jako v případě současné české politické polízanice, i o té americké platí, že toho více nevíme, než víme.

Oficiálně byl Comey vyhozen za to, že špatně vyšetřoval aféru kolem emailů Hillary Clintonové, bývalé ministryně zahraničí a poté demokratické prezidentské kandidátky. Clintonová jako ministryně používala svůj soukromý emailový účet pro služební účely, čímž mohla ohrozit bezpečnost Spojených států.

Šéfovo tajemství

Comeyho vyhazov je zajímavý už jen tím, jak byl náhlý. Až poté, co byl zbaven funkce – jako teprve druhý šéf v dějinách FBI – se začíná hledat jeho nástupce. Ještě zajímavější je však uváděný důvod pro jeho nečekaný konec, kvůli kterému prý „ztratil důvěru amerického lidu“.

James Comey

Comey, který je ve funkci čtvrtým rokem, nastoupil ještě za demokrata Obamy. Na stranické zájmy se ovšem neohlížel a spustil vloni vyšetřování emailů Hillary Clintonové. Proceduru v červenci překvapivě zastavil s tím, že Clintonová jednala nedbale, ale nikoli nezákonně. A pak znovu vyšetřování otevřel, tentokrát doslova pár dní před hlasováním.

Není tedy divu, že demokraté byli na Comeyho rozzlobení, zatímco Trump ho velebil jako nestranného profesionála. Ve funkci ho pak ponechal i po svém nástupu, ačkoli z postů navzdory tradici odvolával s okamžitou platností i Obamou jmenované velvyslance.

Comeyho pád

Tato láska však nepřežila ani pár měsíců. Trump odvolal Comeyho údajně na návrh ministra spravedlnosti Sessionse, jemuž dal podnět jeho zástupce Rod Rosenstein. Dopis, který tento návrh vysvětluje, je k dispozici na internetu – vypočítává prý závažné chyby, kterých se měl Comey při vyšetřování emailů Hillary Clintonové dopustit. Potíž je, že mnohým zmíněná pochybení nepřijdou ani tak závažná, ani tak nová, aby ospravedlnila náhlé odvolání.

Vývojem jsou zaskočeny obě hlavní strany. Republikáni se pomalu smiřovali s tím, že Trump bude sice neobvyklý, ale přece jen snesitelný prezident v republikánských barvách. Dokonce se zdálo, že chápe nutnost jednat alespoň trochu vypočitatelně. Někteří republikáni Trumpa za Comeyho odvolání rovnou kritizují.

Donald Trump

Rozpolceni jsou i demokraté. Comeyho stále viní z toho, že de facto přivedl Trumpa do Bílého domu. Teď ale mají pocit, že při jeho odvolání jde o něco jiného, totiž Comeyho údajnou snahu pokračovat ve vyšetřování údajných ruských zásahů do americké volební kampaně. Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Shumer se veřejně táže, zda se náhodou Comeyho lidé nedostali příliš blízko k Trumpovi, a proto musel ředitel FBI odejít, a proto tak náhle.

Samotný Trump se zatím vyjadřoval jen prostřednictvím tweetů a demokratům předhazoval, že předtím přece měli vůči Comeymu také výhrady. Někteří kongresmani by chtěli ustavit zvláštního vyšetřovatele, který by se zaměřil na ruský vliv v americké politice, jiní mluví alespoň o posílení již existující kongresové komise, která ale nemá tytéž možnosti získávat informace jako FBI.

Pokud by se ovšem ukázalo, že případ Clintonové byl jen záminka a někdo v Bílém domě chtěl skutečně bránit vyšetřování ruských stop, mělo by to razanci skandálu desetiletí. Rok 2017 bude možná v Americe ještě divočejší, než ten loňský, volební.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.