„Říkala jsem si, že se mi nemůže nic stát...“ S kokainem v kufru Magdu zadržela brazilská policie

11. květen 2017

Nechali se najmout k riskantní práci. Na jejím konci jsou buď peníze, nebo mříže vězení. Mezi nájemnými pašeráky jsou i Češi. Například jeden důchodce, kterého chytili až v Hongkongu a teď mu hrozí doživotí. Nebo žena, kterou zatkli se dvěma kily kokainu přímo na letišti v Sao Paulu. Teď si v Brazílii odpykává několikaletý trest. Taky se na ně dá dívat jako na pěšáky ve hře, kterou řídí mocní mafiáni, které nikdy neuvidí.

Podle statistiky ministerstva zahraničních věcí vzali v zahraničí v loňském roce do vazby za delikty spojené s drogami 92 českých občanů, 27 jich za tuto kriminální činnost zavřeli do vězení k výkonu trestu. To je zhruba desetina všech Čechů, kteří si v zahraničí odpykávají trest. Dohromady je kvůli pletkám s drogami v zahraničních žalářích 154 českých občanů. Statistiky ale nemusí být úplné, o některých zatčených či odsouzených se Česká republika vůbec nemusí dozvědět.

Chtěla jsem odmítnout


Na letišti Guarulhos jsem požádala o lístek a za 5 minut přišel federální policajt a musela jsem s ním jít dozadu. V tu chvíli jsem měla úzkost na srdci, nevěděla jsem, co bude dál. Když viděl ty kabelky, okamžitě jednu propíchl a nožem vyndal kokain. Věděla jsem, že je hodně zle, že je konec.Magda

Magda je žena ve středním věku, která se nechala najmout mafií k tomu, aby převezla kokain z brazilského Sao Paula do Skopje v Makedonii. „Byla jsem v Sao Paulu 14 dní, pak mi dal jeden muž do kufru kabelky, ve kterých byly drogy. Kokain,” vzpomíná.

Bála se mafie, která jí sebrala v Brazílii část osobních věcí, stále si ale myslela, že s kufrem projde a odletí s drogami podle plánu do Makedonie. Jenže při odletu si ji na letišti v Sao Paulu vzal najednou policista stranou.

„Na letišti Guarulhos jsem požádala o lístek a za 5 minut přišel federální policajt a musela jsem s ním jít dozadu. V tu chvíli jsem měla úzkost na srdci, nevěděla jsem, co bude dál. Když viděl ty kabelky, okamžitě jednu propíchl a nožem vyndal kokain. Věděla jsem, že je hodně zle, že je konec,” popisuje Magda.

Na začátku byla exekuce

V tu chvíli jí ještě dovolili zavolat matce do Česka.„Řekla jsem jí, že jsem v Brazílii na letišti zavřená za drogy, že půjdu do vězení. Hned den na to mě nechala najít ambasádou.”

Právě zastupitelský úřad je v takových případech zatčení či soudu v zahraničí asi nejblíž. Někdy se ale o Češích v podobných situacích vůbec nedozví. V tomto případě ihned začal pracovat generální konzulát v Sao Paulu. Magdě zprostředkovával především kontakt s rodinou. Onen telefonát z letiště po zadržení byl totiž na víc než 3 roky poslední telefonát s kýmkoliv z rodiny, zbytek obstaraly dopisy. Magda skončila okamžitě ve vazbě, soud jí vyměřil osmiletý trest. Po odvolání jí zkrátil odnětí svobody na 5 let a 8 měsíců.

„Šla jsem do toho, protože jsem měla exekuci za lístek do metra, 18 tisíc. Zavolal mi kamarád z Řecka, jestli nechci cestu do Brazílie. Věděla jsem, o co jde. A tak jsem si řekla, že to risknu. Byla jsem v nouzi, potřebovala jsem splatit dluhy. Řekla jsem si, že se mi nemůže nic stát, že je to jen pár dní cesty a že se vrátím domů,” popisuje svoji situaci.

Drogy - kokain

Důchodci pašeráci

Ze Sao Paula pašoval drogy i jeden český penzista. I jeho chytila policie na letišti, ale v Hongkongu. Podle českých úřadů se stává stále častěji, že mezi odhalenými kurýry jsou právě lidé v důchodovém věku. Konzulární oddělení ministerstva zahraničních věcí řeší dokonce dva podobné případy v Hongkongu. Oba muži pašovali kokain.

„Najednou se nám v posledních dvou letech objevil trend, že senioři z České republiky bývají stíháni, případně odsouzeni, za pašování drog. Zřejmě je to sofistikovaná příprava různých gangů, které je osloví a najmou si je coby bílého koně, aniž by důchodci uměli sami vyhodnotit, čeho se dpouštějí,” říká Michaela Nálepková z konzulárního odboru ministerstva zahraničních věcí.

Nechali se napálit


U jednoho pána byly drogy schované uvnitř kufru, ve dvojitém dně. Tvrdil, že mu kufr dali narychlo nějací jeho přátelé. Opravdu se mohl stát obětí. Dalibor Mička

Miroslav a Vladimír nesmějí z vězení telefonovat, s příbuznými si pouze dopisují. Pomáhá jim konzul Dalibor Mička. „Pan Miroslav byl zadržen se dvěma občany z afrických zemí. Oni mluví aspoň anglicky, nicméně byli propuštěni pro nedostatek důkazů. Náš pan Miroslav, který neumí ani slovo anglicky, je souzen jako hlava celého zločinu. Je to paradoxní situace,” říká.

Oba čeští penzisté odmítají, že by pašovali drogy. Prý se nechali napálit. „U jednoho pána byly drogy schované uvnitř kufru, ve dvojitém dně. Tvrdil, že mu kufr dali narychlo nějací jeho přátelé. Opravdu se mohl stát obětí. U druhého penzisty je to víceméně obdobné,” popisuje Mička.

Česká republika má s Hongkongem smlouvu o vydávání odsouzených osob. Penzisté Miroslav s Vladimírem tak mohou doufat v návrat do Česka. Nejdříve ale musí skončit soud a projít všechny právní procedury, což může podle konzula trvat i několik let.

Jak se na svůj čin dívá Magda nyní? To a mnohem víc se dozvíte v aktuálním dílu pořadu Zaostřeno. Poslechněte si ho celý ze záznamu.
autor: dkk
Spustit audio