Zeman se v Číně setká i s Putinem, ale hlavní cíle jeho cesty jsou ekonomické

12. květen 2017

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil šestidenní návštěvu Číny. Potvrdil, že se během ní potká nejen s čínským, ale i s ruským prezidentem. Hlavu státu doprovází velká skupina podnikatelů čítající bezmála 90 osob.

„Mohu potvrdit, že oba speciály přistály,“ řekl v Dnešním Plusu zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš.

Ústředním bodem je bilaterární schůzka Miloše Zemana a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve známé Velké síni lidu. „To je největší parlament světa, který stojí přímo v centru Pekingu na Náměstí nebeského klidu.“

Hlavní téma schůzky si obě hlavy státu dohodly už v březnu loňského roku v Praze: bude se jednat hlavně o pokračování čínských investic v České republice.


Ekonomickému zacílení návštěvy nasvědčuje i to, že na jednání doprovodila prezidenta skupina 15 podnikatelů a finančníků, včetně například majitele holdingu PPF Petra Kellnera.

Součástí prezidentova programu je i fórum Nová hedvábná stezka, na kterém by se měl Miloš Zeman setkat s Vladimirem Putinem. „Bude se jednat kromě jiného o další ekonomické spolupráci České republiky a Ruska, o konkrétním datu návštěvy české hlavy státu v Moskvě.“

„V neposlední řadě chce Zeman slyšet, co chystá Vladimir Putin na Radě bezpečnosti OSN, kde má představit protiteroristický plán,“ řekl Jakš.

Z Pekingu se česká delegace přesune do Nanjingu a Šanghaje. „Zde se bude domlouvat spolupráce mezi lázeňskými a zdravotnickými institucemi.“

„Například by měl dostat konkrétní podobu plán, že by čínské děti trpící astmatem v budoucnu více jezdily do českých lázní. Padala jména jako Karlova Studánka, Lázně Kynžvart a podobně. Ale má se také jednat o sportovních odvětvích a otázkách školství,“ shrnul plán české delegace v Číně David Jakš.

autoři: daj , oci
Spustit audio