Umělecký šéf karlovarského festivalu zasedne v porotě sedmdesáté přehlídky v Cannes

15. květen 2017

Umělecký ředitel karlovarského filmového festivalu Karel Och zasedne v porotě soutěžní sekce Un certain regard 70. ročníku festivalu v Cannes. Oznámili to v pondělí organizátoři jedné z nejvýznamnějších soutěžních filmových přehlídek, která začíná na francouzské riviéře ve středu a potrvá do 28. května.

Do prestižní sekce Un Certain Regard bývají vybírány filmy mladých nebo zatím méně známých režisérů, kteří představují současnou světovou kinematografii v její stylové i obsahové různorodosti a nebojí se neotřelých způsobů vyprávění příběhu.

Předsedat porotě této sekce bude letos americká herečka Uma Thurmanová. Dalšími Ochovými kolegy v porotě budou egyptský režisér Muhammad Dijáb, francouzský herec Reda Kateb a belgický režisér Joachim Lafosse.

Letos v sekci Un Certain Regard bude soutěžit mimo jiné film Out slovenského režiséra Györgye Kristófa natočený ve slovensko-maďarsko-české koprodukci. Za českou stranu se na něm podílel producent Jiří Konečný a koprodukovala jej FAMU. Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 3,5 milionu korun.

V roce 1994 v této sekci zvítězil český snímek Lekce Faust režiséra Jana Švankmajera.

zdroj: ČTK
Spustit audio