Washington Post: Název Czechia se neujal. Na Czech Republic jsou v cizině zvyklí

15. květen 2017

Čeští politici loni oznámili, že jejich země bude mít v angličtině nové jméno Czechia, ale zatím to moc lidí nezaznamenalo, píše deník Washington Post. Chtěli tak zkrátit název země stejně jako v případě Slovenska, Ruska nebo Německa.

Uplynulo třináct měsíců a americký deník Washington Post se ptá, zda vůbec někdo nové jméno používá – a zjistil, že minimálně. Když začátkem května vypukla v Česku politická krize, hlavní zpravodajské zdroje, jako agentura AP nebo BBC, označovaly zemi vždycky názvem Česká republika. A když člověk na Googlu vyhledá slovo Czechia, je z nízkého počtu výsledných odkazů jasné, že potrvá ještě velmi dlouho, než se název uchytí.

Nové jméno mate i samotné Čechy. Britský Guardian se na ně loni vyptával v ulicích Prahy a dostal většinou odmítavé odpovědi. „Nikdo slovo Czechia nepoužívá a lidé jsou zvyklí na Czech Republic, tak proč to měnit?“ říkali oslovení Pražané.

Čtvrtstoletí (téměř) marné snahy

Možná se nového názvu bojí i česká vláda. České velvyslanectví ve Washingtonu ve svých tiskových zprávách používá výhradně plný název Czech Republic a stejně tak ambasády v Kanadě, Británii a Austrálii. Czechii příliš nepoužívají ani další české instituce a jméno se nevyskytuje ani v oficiálních turistických materiálech.

V češtině se ale České republice běžně říká Česko a tento název je také základem zkráceného názvu země v jiných jazycích – v němčině Tschechien a ve francouzštině Tchéquie. V angličtině se však Czechia nikdy neuchytila. Přitom někteří čeští politici navrhovali krátký název už v roce 1993, kdy se Československo rozdělilo na dva státy. Úřady ale nakonec zvolily Českou republiku.

Teď už je však země samostatná 24 let, a tak asi není divu, že se Czechia po tak dlouhé době neujala. Dílčí úspěchy ale existují – název Czechia dnes používá americké ministerstvo zahraničí, CIA a Google Maps a byl zařazen i do dvou oficiálních databází názvů států OSN. Má také stoupence na nejvyšších místech – prezident Miloš Zeman jej použil v lednovém rozhovoru pro Washington Post, uzavírá list.

autor: gzb
Spustit audio