Jan Bednář: Další porážka německých sociálních demokratů v zemských volbách

15. květen 2017

Nálada voličů je často hodně nevyzpytatelná a nynější jistě nemilé překvapení, které právě prožívají němečtí sociální demokraté, je pádným důkazem nečekané proměny voličských nálad, tentokrát u našich západních sousedů.

Už potřetí krátce za sebou totiž prohráli němečtí sociální demokraté v zemských volbách, ačkoli ještě na začátku roku se zdály jejich volební šance poměrně velmi nadějné.

Naopak křesťanští demokraté Angely Merkelové v této chvíli jásají, ale jejich radost, jak píše německý tisk, není tak veliká jako smutek a rozčarování německých sociálních demokratů.

Zejména jejich kandidát na příštího kancléře a někdejší předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, který v lednu vzbudil v této straně obrovské naděje, se cítí být hluboce zklamán.

„Je to těžký den pro SPD i pro mě,“ prohlásil Schulz po sečtení volebních výsledků v Severním Porýní-Vestfálsku, které lze bez přehánění označit za katastrofu jak pro německou sociální demokracii, tak pro něj osobně. Vždyť právě on se ještě nedávno zdál být tím nejvhodnějších kandidátem na spolkového kancléře.

Martin Schulz, který v lednu vzbudil u německých sociálních demokratů obrovské naděje, se cítí být hluboce zklamán

Klidné řešení v neklidných dobách

Nyní se opět vrací do nejvyšší politické hry pomalu odepisovaná Angela Merkelová a je docela možné, že v celoněmeckých parlamentních volbách, které se budou konat 24. září, ji němečtí voliči už počtvrté nasměrují do nejvyššího exekutivního úřadu v čele německé vlády.

62letá Angela Merkelová zastává úřad spolkové kancléřky už od roku 2005, kdy ve Francii ještě vládl Jacques Chirac. Zatímco ve Francii měli mezitím dva další prezidenty a teď mají třetího, německá kancléřka kupodivu zůstává a pokud zvítězí v září, bude to další nečekaný rekord.

Politologové teprve hledají důvody volebních výsledků v Severním Porýní-Vestfálsku, kde naopak sociální demokraté dominovali skoro půl století.

Takovým důvodem může být prostý fakt, že Merkelová nabízí jistotu a klidné řešení i v neklidných dobách, což může být nakonec pro voliče důležitější než nabídka nějaké budoucí sociální spravedlnosti.

Angela Merkelová
autor: Jan Bednář
Spustit audio