Summit o Nové hedvábné stezce: Prezidentova účast českým firmám k zakázkám nepomůže, tvrdí sinolog

16. květen 2017

Pobídka pro ekonomický růst a příliv nových investic, nebo nástroj, jak rozšířit vliv Číny ve světě? Projekt Nové hedvábné stezky by měl spojit Čínu s velkou částí Asie, Afriky a Evropy. Summitu se zúčastnili nejvyšší představitelé 29 států včetně českého prezidenta Miloše Zemana, špičky většiny západních zemí ale na jednání nepřijeli a státy Evropské unie zastupovali převážně ministři.

„Projekt je zatím formulován velmi vágně, ale už teď kolem něj panují poměrně velké pochybnosti. A to v oblasti geopolitické i konkrétních obchodních přístupů čínské strany, které zdaleka nejsou transparentní,“ tvrdí sinolog a zvláštní poradce nadace Open Society Institute v Asii Martin Hála.


Chybí záruky, že nepůjde o jednostranně výhodnou záležitost, což byl jeden z hlavních sporných bodů při jednáních v Pekingu. V tomto ohledu vyjádřila pochybnosti i Evropská unie.Martin Hála

Nerovné podmínky

Nová hedvábná stezka je podle něho navržena tak, aby vyhovovala čínským firmám. Není přitom jasné, jakým způsobem budou probíhat zakázky k jednotlivým projektům. Dosud byly dojednávány na vládní úrovni za zavřenými dveřmi bez otevřených tendrů.

České firmy podle Hály mají jen omezenou šanci získat významnější zakázky, vzájemný obchod je velmi nevyrovnaný, a to zhruba v poměru 1:10. „Čínský trh je poměrně uzavřený, zatímco český právě naopak. Z toho vyplývá, že české firmy nemusí mít stejné podmínky při soutěži o zakázky jako ty čínské. Účast českého prezidenta na summitu nijak nepomůže,“ doplňuje Hála.

Důležitá je transparentnost


Obchod s Čínou je specifický, čínský partner se pro sebe vždy snaží získat trošku větší výhodu. To je všeobecně známý fakt.Dagmar Kuchtová

„Pro nás je klíčové, že naše firmy mohly být součástí delegace doprovázející prezidenta. A to nejen v Číně, ale i v dalších zemích, kde je stále vysoký vliv státu na ekonomiku. Umožní jim to dotáhnout projekty, které tam mají rozpracované,“ říká Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Samotná Nová hedvábná stezka prý není tou úplně zásadní záležitostí. Odmítá ale, že by šlo o jednostranně výhodný projekt, i čínská strana totiž do projektu hodlá investovat značné prostředky. „Domnívám se, že pro nás bude projekt přínosný, ale podmínky musí být nastaveny transparentně,“ dodává.

autor: rkr
Spustit audio