Šijme takové oblečení, které nebude bolet přírodu ani lidi, kteří se na jeho produkci podílejí

18. květen 2017

Takové by mohlo být motto novinky, kterou na podzim chystá brněnská Střední škola umění a designu. Otevře tam totiž zbrusu nový obor s názvem Ekotextil design. Jedná se o vůbec první obor svého druhu na středních školách.

Světlanu Kulíškovou Ruggiero je nejjednodušší zastihnout ve sdílené šicí dílně. V moravské metropoli je známá díky své iniciativě Brno šije, která k šicím strojům přivádí zájemce a umožňuje jim tvořit. Letos ji čeká ale nová výzva. Stala se garantkou zbrusu nového oboru, který si klade za cíl přivádět budoucí módní návrháře a designéry k udržitelné módě.

Jedná se o umělecky zaměřený středoškolský obor, studenty proto nemine kresba, malba, ale i kombinované textilní techniky za pomoci papíru, vláken a přízí, plastů, přírodních materiálů. Naučí se tradiční řemeslné techniky, ale i moderní technologie, jako je automatická výšivka nebo 3D tisk. Součástí výuky bude také marketing, aby potenciální zakladatelé nových značek byli schopni své produkty prodat na trhu – najít si cílovou skupinu a dobře jí svou značku „odkomunikovat“. Největší důraz ale budou vyučující klást na ohled na ekologické i sociální souvislosti tvorby.

Módní průmysl je druhý nejvíce znečišťující průmysl na světě

„Půjde o zvolení správného materiálu, důraz na možnost recyklace konkrétního výrobku nebo odpadu, který jeho výroba vyprodukuje. Můžeme se bavit také o tom, jak nemít žádný odpad a zužitkovat pro oděv úplně všechno,“ nastiňuje Ruggiero možnosti nového oboru.

Spoustu odpadu produkuje oděvní průmysl nejenom při výrobě, ale i při stále se zkracujícím životním cyklu, upozorňuje Petr Mareš z neziskové organizace NaZemi: „Průměrný Američan vyhodí podle zastánců etické spotřeby 36 kilogramů oblečení. Lidé dnes zároveň nosí jeden kus oblečení jen poloviční dobu ve srovnání s dobou před patnácti lety. Co se týče životního prostředí, pak je módní průmysl po ropném druhým nejvíce znečišťujícím průmyslem na světě.“

Možnou nadějí pro udržitelnou módu je Loreta Milichovská, která v září nastoupí na Střední školu umění a designu jako nová studentka. „Líbí se mi, že to dbá na ekologii. Já sama mám teď plán, že bych si už nechtěla na sebe oblečení kupovat, ale jen si ho šít.“ Ona i další absolventi nového oboru se uplatní na poli slow fashion jako designéři, inovátoři, výtvarníci, prognostici trendů nebo pracovníci fashion marketingu.

Spustit audio