Trump míří na první zahraniční cestu, ta vzbuzuje nedůvěru a obavy

18. květen 2017

Ve stínu stále se stupňujících turbulencí vyráží v pátek prezident Trump na svou vůbec první zahraniční cestu. Osmidenní mise zahrnuje návštěvu Saúdské Arábie, Izraele, palestinského Západního břehu a také Vatikánu. Následovat bude Trumpova účast na bruselském zasedání Severoatlantické aliance a poté na jednání skupiny G7 na Sicílii, informuje deník Washington Post.

Při úterním setkání s novináři se prezidentův poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster snažil zamést pod koberec veškeré otázky směřující k Trumpově aféře kolem údajného předání tajné informace Rusům. Místo toho se soustředil na cíle prezidentovy zahraniční cesty. Ta má být podle Bílého domu zaměřena na poselství o jednotě věřících všech tří velkých světových náboženství a nastolení tolerance.

Ohrožení národní bezpečnosti

Pár desítek minut po McMasterově vyjádření přišel list New York Times s odhalením, že citlivé bezpečnostní údaje, které Trump údajně předal Rusům, dodal Američanům jejich klíčový spojenec – Izrael. Ačkoli židovský stát tuto zprávy pochopitelně oficiálně nepotvrdil, je zřejmé, že jde o velký problém, podotýká deník Washington Post.

Lidové formy oslav před mešitou ortodoxní muslimové neuznávají

A uvádí, že ještě předtím, než se Donald Trump ujal úřadu, varovaly izraelské zpravodajské služby před velkým rizikem. Podstata jejich obav už tehdy spočívala v tom, že citlivé informace sdílené zpravodajci obou zemí, by mohly uniknout do Ruska. A potenciálně dále do Íránu či do Sýrie.

Sečteno a podtrženo: Trumpova cesta by měla být zrušena, píše autorka článku Sarah Posnerová a dodává: „Naše národní bezpečnost, naše vztahy se spojenci a bezpečnost světa jsou ohroženy kvůli nevyzpytatelnému chování prezidenta a jeho neschopnosti dodržovat základní demokratické normy,“ čteme v deníku Washington Post.

Jak Poznerová dále uvádí, dokonce i pro schopného prezidenta by itinerář představoval ambiciózní agendu. Ovšem v Trumpových rukou je plný nebezpečných tweetů, protiřečících si výpovědí, nepřesností a nevhodných a unáhlených reakcí, které mají výbušný potenciál. Mohly by zesílit či přímo podnítit geopolitické a náboženské napětí. Myšlenka, že Trump je schopen prosazovat náboženskou toleranci, se v tomto světle jeví téměř absurdně, myslí si komentátorka Poznerová a pokračuje:

Kdo uklidní spojence

Co je však v tuto chvíli nejpodstatnější: Trumpovi se už podařilo americké spojence vystrašit. A po odhalení o prezidentově bezprecedentní vstřícnosti k Rusům, neučinil Bílý dům nic pro to, aby je uklidnil. Místo toho jen situaci zhoršil.

Omezil se pouze na sdělení, že prezident přece neudělal nic špatného. A sám Trump ve svých pověstných tweetech několikrát zopakoval, že má „absolutní právo sdílet skutečnosti týkající se terorismu a bezpečnosti leteckého provozu s ruskými partnery“.

A co víc, celý příběh má už teď ve spřátelených zemích velmi negativní odezvu. „Pokud se ukáže, že americký prezident skutečně předal interní zpravodajské poznatky Moskvě, bude to velmi znepokojující," cituje agentura AP názor nejmenovaného německého činitele. Další evropský představitel zase soudí, že kauza může sdílení zpravodajských informací se Spojenými státy zásadně zkomplikovat. Zejména pak v oblasti boje proti terorismu.

Víc škody než užitku

Trump své konání ospravedlňuje přáním, aby Rusko výrazně zesílilo svou roli v boji proti Islámskému státu a terorismu ve světě. To ovšem podle deníku Washington Post jen odhaluje prezidentův nedostatek pochopení toho, kdo jsou v tomto tažení skuteční američtí spojenci. A co je horší, možná to naznačuje í touhu tato spojenectví změnit.

„Představa, že Rusko bude odpovědným partnerem pro angažmá v Sýrii, je, jak se po léta ukazuje, zcela nepodložená,“ reaguje demokratický senátor Chris Murphy. „Snažili jsme se, aby Rusové byli v syrském konfliktu naším spolehlivým partnerem, ale naše úsilí nakonec přineslo víc škody než užitku,“ přiznává senátor Murphy.

Putin

Trumpovi chybí sebekontrola

Jak dále uvádí komentátorka Posnerová, na nadcházející zahraniční cestě by Trump mohl spojence na Blízkém východě naopak odradit. Zvláště tvrzením, že Rusko zůstává v boji proti takzvanému Islámskému státu klíčovým hráčem,“ píše Washington Post. A po výčtu dalších výhrad k Trumpovu mezinárodnímu působení závěrem uvádí:

„To nás přivádí k hlavnímu důvodu, proč se v dějinách americké diplomacie jeví tato cesta jako možná nejhorší koncepční selhání. Trump podle McMastera pronese v Saúdské Arábii projev o islámu a náboženské toleranci. Je ovšem prakticky nemožné, že Trump, který celý první měsíc v úřadu zasvětil snahám nepustit muslimy do Spojených států a veřejně tvrdil, že korán „šíří negativní atmosféru,“ by mohl kdekoli v islámském světě uspět.

„Je těžké si představit, že udrží emoce na uzdě a zachová si sebekontrolu, aby vyvázl z osmidenní cesty do zámoří bez incidentu. Nedokáže to ani 24 hodin. Nejlepším způsobem, jak zabránit dalším škodám, je držet prezidenta doma,“ doporučuje autorka komentáře v deníku Washington Post Sarah Posnerová.

autor: smi
Spustit audio