Jan Macháček: Trumpovo těžké vládnutí pod hrozbou impeachmentu

18. květen 2017

Dění ve Spojených státech má obvykle s Českou republikou velice málo společného. V posledních politických událostech lze ale nalézt tentokrát některé paralely.

Donald Trump vyhodil šéfa FBI Jamese Comeyho hned poté, co žádal dodatečné finanční zdroje od amerického ministerstva spravedlnosti na šetření ruských konexí Trumpovy volební kampaně. To je jako když ČSSD zorganizovala ostudnou a překotnou policejní reorganizaci v reakci na vyšetřování vlastních kauz.

Jenže USA také předvedly, že mají samozřejmě mnohem robustnější systém, který se bude bránit. V reakci na Trumpovo propuštění byl ministerstvem spravedlnosti jmenován speciální vyšetřovatel Robert Mueller, který to nyní prošetří pořádně.

Mueller má skvělé profesionální renomé a velkou podporu jak u Republikánů, tak u Demokratů. Kdyby Trump ředitele FBI neodvolal, speciální vyšetřovatel ruských konexí s velice silným mandátem by se asi nikdy nezjevil. To v České republice policejní reorganizaci v režii ČSSD de facto posvětila parlamentní vyšetřovací komise.

To už je ale staré. V tomto týdnu se objevily dvě nové kauzy. Jednak vyšlo najevo, že Trump možná vyzradil ruskému ministrovi zahraničí Lavrovi nějaké bezpečnostní tajemství ohledně obav z nových teroristických útoků Islámského státu.

Setkání Donalda Trumpa a Sergeje Lavrova ve Washingtonu

Vládnout se bude těžko

Bodré popovídání si s Lavrovem – i to známe od našeho prezidenta. Před třemi lety na summitu NATO český prezident Miloš Zeman tvrdil, že na Ukrajině nejsou žádní ruští vojáci, protože mu to prý říkal ministr Lavrov.

A nakonec je tu memorandum od propuštěného Comeyho. Na schůzce s Trumpem - ještě před tím než byl Comey odvolán - byl žádán Trumpem, aby FBI přestala vyšetřovat bývalého šéfa Rady národní bezpečnosti Michaela Flynna s tím, že je Flynn „dobrý chlápek.“ Comey z toho udělal úřední zápis a ten zápis unikl po jeho propuštění na veřejnost. Možná existuje i nahrávka.

V souvislosti s tím začali žádat někteří američtí kongresmani naléhavě vyzývat Trumpa, aby přerušil své cestovatelské plány. Trump totiž odjíždí do Saudské Arábie a pak mimochodem také na naprosto klíčový summit NATO.

Politici Z KDU-ČSL také žádali před týdnem prezidenta Zemana, aby neodjížděl do Číny. Jestli někam jede či nejede Miloš Zeman, to je víceméně jedno, kdyby ale Trump poslechl a odložil účast na summitu NATO, bylo by to pro Evropu velice vážné a špatné, protože je naprosto klíčové, aby se co nejdříve budoucnost NATO vyjasnila.

Speciální vyšetřovatel Robert Mueller (vlevo) a odvolaný šéf FBI James Comey

Ještě k samostatnému vyšetřovateli Muellerovi. Má velice široký mandát, protože může vyšetřovat prakticky cokoli, na co během vyšetřování Trumpových ruských konexí narazí. Podobně to bylo s vyšetřovatelem Kennethem Starrem a bývalým prezidentem Billem Clintonem. Ten začal korupční aférou Whitewater a skončil sexuálním skandálem s Monikou Lewinskou, ale také impeachmentem, který nakonec nebyl dokončen.

Trumpovi se bude příští měsíce a možná roky vládnout velice těžko, bude pod neustálým tlakem a hrozba impeachementu či odvolání bude neustále ve vzduchu. Vládnutí v USA bude špatně čitelné a předvídatelné. Možná i proto reagují trhy poklesem.

autor: Jan Macháček
Spustit audio