Letošní festival muzejních nocí odstartoval v Litoměřicích

20. květen 2017

Litoměřická muzejní noc nabídla třeba prohlídku muzejní půdy a v Severočeské galerii výtvarného umění se návštěvníci ponořili do atmosféry první republiky.

Už po třinácté se otevřela muzea a galerie přes noc. Až do 10. června se připojí 522 kulturních institucí z celkem 178 měst po celé republice.

Takzvaná muzejní noc v Litoměřicích nabídla komentované prohlídky až na půdu muzea a návštěvníci se mohli také něco přiučit v dílnách.

U jednoho ze stolů se lidé například učili restaurovat starý papír. Jak na to, radila Pavla Bártová ze Státního oblastního archivu v Litoměřicích. Jak restaurovat starý papír si vyzkoušela také Jaroslava Vošahlíková: „Přišla jsem, sedla jsem si a už to musím dodělat, jinak bych nemohla odejít,“ usmívá se.

Paní Evu se synem zase zajímala prohlídka nazvaná Od šatlavy po půdu. „Zajímá mě architektura Litoměřic,“ vysvětlila důvod svého zájmu. „Pokud to opravdu bude na půdu, tak to bude hezké, tam jsem nikdy nebyla…“

Severočeská galerie výtvarného umění ožila prvorepublikovou atmosférou. Sylvie Zouharová Dyková představila svou návrhářskou práci na módní přehlídce. „Toto období pro mě reprezentuje hlavně eleganci a styl,“ vysvětluje.

Festival pokračuje také v sobotu odpoledne.

autor: hau
Spustit audio