V Rusku chtějí zakázat reklamy se svatojiřskou stuhou. Ke spodnímu prádlu nepatří

21. květen 2017

V ruské Státní dumě chystají poslanci strany Jednotné Rusko zákaz používání tradičního a velmi populárního symbolu vojenské cti v komerční sféře.

„Svatojiřská stuha, tedy oranžový pásek se třemi černými pruhy, se objevuje například v reklamě na vodku, kečup, tavené sýry i dámské spodní prádlo,“ napsal ruský deník Kommersant.

Poslanci se ale podle něj chtějí vyhnout direktivním zákazům a místo toho přijít se zněním zákona, který by svatojiřskou stužku vůbec nezmiňoval. Ta vnikla už v 18. století, v moderních dějinách je ale spojována především s hrdinstvím Rudé armády z Velké vlastenecké války.

Stalin jako chráněný symbol?

Před Dnem vítězství si Rusové objednávají miliony stužek, a tak není divu, že došlo k pokusům využít je v marketingu. Poslanec Jevgenij Revěnko Kommersantu naznačil, že jeho strana by vedle přípravy zákona mohla také povzbuzovat bojkot výrobků se stužkou v reklamě.

Současná ruská legislativa za zákonem stanovený oficiální symbol vítězství považuje pouze rudý prapor.

Sovětská symbolika je v Rusku dodnes všudypřítomná

Poslanci Jednotného Ruska by k němu teď chtěli přidat Svatojiřskou stužku, která v nynějším Rusku dosáhla symbolického statusu teprve v roce 2005.

A kromě ní by chtěli uzákonit obraz vojáka-osvoboditele v uniformě z druhé světové války, památník Matky vlasti a portréty některých maršálů a především generalissima Stalina.

Rusko je podle Kommersantu na některé své symboly velmi citlivé. Loni ruští komunisté apelovali na pivovar Heineken, aby odstranil logo v podobě ruské pěticípé hvězdy na zeleném pozadí. V Rusku se debatuje i o tom, je-li vhodné Svatojiřskou stužku nosit na tašce či ji mít upevněnou za oknem auta. „Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov kajícně doznal, že on stužku na tašce do práce nosí denně,“ uzavírá Kommersant.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.