Jak ubránit zahradu před slimáky, kosy, vrabci či housenkami? Pošlete je Pavlu Maurerovi!

20. květen 2017
Glosa Pavla Maurera

Tak už mám na zahradě zasety odporné šneky, plže a hlemýždě. Bezradně pozoruji, jak se pomalu ale jistě svoji slizkou uslintanou stopou zvolna přibližují k mé petrželce, salátu, ředkvičkám a dalším vynikajícím plodům na mých záhoncích. Je mi mdlo. To se mám zase, jako každý rok, stát hromadným vrahem těch nebohých zvířátek, která proti mně osobně určitě nic nemají?

Oni se prostě chtějí jen nažrat na mé zahradě, když už se jim připletla do cesty. Oni ti mlži s největší pravděpodobností netuší, že ten záhon je můj, jsem na něj pyšný, že zeleninu sázím, pilně zalévám a kultivuji a že se těším, až budu jíst svou vlastní rukolu a špenát a že zavřu oči a budu vychutnávat opravdovou chuť rajčat. Je jim to úplně fuk.

Oni mají ukrutný hlad a na moje trapné vlastnické zákony kašlou. Oni se plazí z místa A do místa B ne proto, že to někomu patří, ale protože jim to voní a mají chuť na pořádný oběd. Oni nevědí, co je to majetek, kolik stojí daň z pozemku, jaká je cena sazenice a že také něco stojí vodné a stočné.

Slimáky, kosy, vrabce či housenky ani trochu nevzrušuje, že jsem si ten květák vypěstoval pro sebe a svou rodinu. Oni si klidně žijí ve svém přirozeném komunismu nebo jakémsi kibucu. Vše patří všem a kdo dřív přijde, ten dřív mele. Jenže, mě to bolí. Řekl bych, že všichni drobní zahrádkáři moc dobře vědí, jak moc to bolí.

A tak přichází každý rok válka. Nesmiřitelný jihad, jehož cílem je vyhladit všechny bezvěrce, kteří nerespektují moji zahradu a přišli se nezváni jen tak halabala nažrat na něčem, co mě stálo měsíce dřiny. A tak já, ochránce stromů, keřů, přírody a zvířat, se mám opět stát masovým vrahem nebohých škůdců, kteří netuší, jaké příkoří mi činí. Mám je vyhladit?

Naopak, já jim vytvořím ráj na zemi. Založím vlastní malou biofarmu pro všechny zloděje zeleniny. Doufám, že je k sobě přilákám ze všech okolních zahrad. Alespoň udělám něco dobrého pro své sousedy. Tak do toho. Tady jsem i se všemi svými křupavými salátky, mrkvemi, petrželkou a dalšími, draze vypěstovanými dobrůtkami, pro vás všechny škůdce a ničitele zahrad.

U mě vám nikdo neublíží, žerte si vy potvory a nashledanou příští léto.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio