Jihokorejský prezident okouzlil jako „obyčejný člověk". Zájem o „obyčejné lidi" ale musí ještě dokázat

22. květen 2017

Sako si svlékne sám a odmítne přitom pomoc poradce, který mu chtěl úslužně asistovat. Přijímá dotazy od novinářů, aniž by je předem prověřil. Spokojí se s obědem za sedmdesát korun v zaměstnanecké kantýně prezidentského Modrého domu a tweetuje o kočkách a psech, které adoptoval. Jinde by takové chování tolik nezaujalo, ale Jižní Korea, zvyklá spíš na autoritářskou vládu nepřístupných vůdců, si chování „obyčejného člověka", kterým se vyznačuje čerstvě zvolený prezident Mun Če-in, hodně cení.

Munova popularita dosáhla výšin v Jižní Koreji už téměř desetiletí nevídaných, zaujal totiž zcela jiný postoj než jeho předchůdkyně, sesazená prezidentka Pak Kun-hje. Ta bývala všeobecně kritizována kvůli odtažitosti, a to už před úplatkářským skandálem, který přivodil její pád.

Okouzlení prezidentem může ovšem mít krátké trvání, pokud se Munovi nepodaří splnit klíčové předvolební sliby, na které tolik slyšela jihokorejská veřejnost, ať už je to vytvoření nových pracovních míst a zvýšení sociálního zabezpečení, reforma čebolů - mocných rodinných průmyslových konglomerátů či zmírnění napětí, jež svými zbrojními programy vyvolala Severní Korea.

„Mun samozřejmě na počátku svého úřadu prochází idylickou fází," komentuje Daniel Tudor, autor několika knih o jihokorejské společnosti a politice, který Munovi krátce radil během jeho kampaně. „Vše, co dosud Mun udělal, prokazuje jeho živý zájem o obyčejné lidi," dodává.

Podle společnosti Realmeter zabývající se průzkumem veřejného mínění dosáhla popularita nového prezidenta 75 procent. Oblíbenost předchozí prezidentky v prvním týdnu jejího mandátu v roce 2012 byla 55 procent, a nakonec letos v březnu klesla na rekordně nízká čtyři procenta.

Nedávné prezidentské volby Mun vyhrál se ziskem více než 40 procent hlasů. Nejvíce obliby si u svých voličů a příznivců, jimž je povětšinou mezi 20 a 40 lety, získal díky věcnému a pokornému jednání a tento styl si zachoval i jako nejmocnější muž země.

Fotografie, na níž se Mun (64) a jeho poradci procházejí po areálu prezidentského paláce s ledovou kávou v ruce, se rychle rozšířila na sociálních sítích a v úvodních dnech prezidentova mandátu se objevila ve všech důležitých novinách. Snímek nevznikl náhodou. Mun takové příležitostné focení s nejbližšími spolupracovníky probíral a snaží se jím dát najevo, že je i nadále otevřený diskuzi s veřejností, řekl agentuře AP jeho mluvčí.

Další prezidentské momentky vznikly bez scénáře. Krátké video, na němž odmítá asistenci poradce při svlékání saka, které posléze přehodí přes opěradlo židle, se rovněž stalo hitem sociálních sítí. Fotografii z dřívějších let, na níž má Mun jako tehdejší člen zvláštních jednotek baret a vojenskou uniformu, poslaly dál tisícovky uživatelů twitteru.

Své domácí mazlíčky přestěhoval k velké radosti členů internetové komunity do oficiální prezidentské rezidence. Pes Tori, kterého si prezident vzal z útulku, se brzy přidá k jihokorejské „první kočce", která se do Modrého domu nastěhovala předešlý víkend, prozradil dále Munův mluvčí. Bývalá prezidentka Pak po sobě v Modrém domě zanechala svých devět psů, což vyvolalo kritiku jihokorejských aktivistů bojujících za práva zvířat.

„Všechny korejské prezidenty nakonec lidé nenáviděli," glosuje situaci Tudor, čímž odkazuje na skutečnost, že téměř všichni předchozí prezidenti, popřípadě členové jejich rodin či klíčoví poradci, byli ke konci mandátu, anebo po jeho skončení zapleteni do nějakého skandálu. „Mun má přinejmenším šanci tento trend překonat," uzavřel.

zdroj: ČTK
Spustit audio