Bezkontaktně už v karlovarské MHD platí za jízdné tisíce lidí

22. květen 2017

Cestující v městské hromadné dopravě v Karlových Varech už nepotřebují drobné na jízdenky. Nové moderní řešení jim umožňuje platit jízdné přímo v autobusech bezkontaktní kartou.

Jen během prvních dnů takto jízdenku zaplatily stovky lidí, na konci dubna už šlo o tisíce cestujících. Dopravní podnik Karlovy Vary zavedl terminály, které bezkontaktní nákup jízdenky umožňují, od loňského podzimu postupně do všech autobusů MHD.

Bezkontaktní platby jsou pro cestující velice jednoduchým a komfortním řešením. „Lidé si nemusí kupovat jízdenky v předprodeji, hledat či měnit drobné u řidiče, zkrátka jen navolí druh jízdného a přiloží platební kartu,“ říká Jan Klepiš z ČSOB.

Terminál, který je umístěný u řidiče autobusu, umožňuje nákup jízdenek cestujícím s jakoukoli bezkontaktní platební kartou. Řešení je variabilní a je připraveno i pro nákup časových kupónů.

„Máme už zkušenosti z krajských měst, jako je Ostrava, Plzeň či Liberec. Každé město má své vlastní požadavky a nároky na platební obslužnost,“ dodává Jan Klepiš.

Obliba „bezkontaktních jízdenek“ v regionu roste

Karlovy Vary nejsou prvním městem v kraji, které placení bezkontaktní kartou využívá. Tuto možnost už od loňského února nabízí společnost Autobusy Karlovy Vary v Chebu a Sokolově i na meziměstských linkách.

Počty transakcí na těchto terminálech jasně ukazují, že obliba „bezkontaktních jízdenek“ neustále roste. V lednu letošního roku takto meziměstské jízdenky ve společnosti Autobusy Karlovy Vary zaplatilo téměř pět tisíc cestujících a v březnu jich bylo už skoro devět tisíc. Terminály je zde vybaveno 35 autobusů.

Prvním městem, které řešení bezkontaktních nákupů jízdenek nabídlo svým cestujícím, byl už v roce 2014 Liberec. Poté začalo zavádět terminály Brno, o něco později se přidala Plzeň. Prvním krajským městem s komplexním řešením pro elektronické jednorázové jízdenky je ale od loňského roku Ostrava.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio