V Česku funguje první "babybox"

Nadační fond pro odložené děti STATIM slavnostně otevřel první "babybox" v České republice. Anonymní schránku pro novorozence, o které se matky nechtějí starat, zřídilo GynCentrum v Hloubětínském zámečku, v Hloubětínské ulici 3 v Praze 9 proto, že chce zabránit dalším úmrtím nechtěných novorozenců v popelnicích nebo na skládkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"babybox"

"babybox" | Zdroj: ČTK

Jak Radiožurnálu řekl ředitel nadace Ludvík Hess, odložení miminka do schránky je stoprocentně anonymní. Personál je o uložení dítěte informován signalizací. Do rukou lékaře se pak novorozenec dostane během pouhých 50 vteřin.

Hloubětínský "babybox" je v Česku sice první, podle Hesse by ale brzy měly začít fungovat další. "Náš nadační fond má v plánu dvě desítky těchto zařízení a samozřejmě že už jednáme s celou řadou nemocnic. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví tomu projektu nakloněné není, tak jednáme především s nemocnicemi soukromými."

Lenka Rákosová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme