Legenda o hrdinství i atrakce pro turisty. Masada už nesmí nikdy padnout, říkají Izraelci

Americký prezident Donald Trump je na první návštěvě Izraele. Podle původního programu se měl v úterý vydat na jedno z nejsymboličtějších míst izraelských dějin, starověkou pevnost Masada. Trump ale výlet zrušil. Izraelské úřady totiž podle amerických médií nedovolily, aby jeho vrtulník přistál přímo ve dva tisíce let staré památce. Možnost vyjet na vrchol lanovkou americký prezident údajně odmítl.

Pevnost Masada nechal vybudovat Herodes Veliký v prvním století před naším letopočtem. Její stavitelé využili jedinečných přírodních podmínek – náhorní plošinu, která se nad okolní Judskou poušť zvedá stovky metrů vysoko. Nejen proto je Masada zařazená na seznam světového dědictví UNESCO.

Po obsazení Jeruzaléma Římany se Masada stala posledním místem odporu židovských povstalců. Pevnost bránila zhruba tisícovka lidí. Tři roky odolávala desetinásobné přesile. Římané museli vybudovat obrovský násep, aby se k pevnosti v roce 70 dostali. Židé nakonec spáchali hromadnou sebevraždu, než aby se nechali zajmout.

„Stále je tam cítit něco zvláštního. Je to legenda o hrdinství, která vypráví o lidech, kteří dali přednost smrti před otroctvím,“ vysvětluje Nachman Ben Yehuda z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Nahoru vede lanovka

Pevnost i násep Římanů se zachovaly dodnes. Obrovské symboliky místa dodnes využívá izraelská armáda pro ceremoniály. Mladí kadeti a kadetky v pevnosti skládají vojenské přísahy. Na vrchol náhorní plošiny se dostávají v noci s pochodněmi náročnou Hadí stezkou. A slibují nejen věrnost Izraeli, ale také že Masada už nesmí nikdy padnout.

Masada

Masada je také oblíbená atrakce pro turisty. Na vrchol nemusí šplhat, ale využívají pohodlí lanovky. Zajímavá je například unikátním starověkým systémem pro zásobování vodou a také úchvatným výhledem do pouště a na nedaleké Mrtvé moře – vůbec nejnižší místo naší planety.

autor: vid
Spustit audio