VIDEO: Na rozhledně Studenec se potkáte s jeleny i kamzíky

26. květen 2017

Cestu, která vede k rozhledně Studenec, vydláždili členové Horského spolku pro České Švýcarsko (Gebirgsverein für die Böhmische Schweiz) už v roce 1890. Historii má tato rozhledna pohnutou, některé roky prostě vůbec neexistovala. Po roce 2000 založilo Občanské sdružení Studený a Lipnice bankovní účet pro dary na rekonstrukci rozhledny, vyhlásilo veřejnou sbírku. Vydalo i zvláštní pohlednice na podporu obnovy. K prodeji byly nabídnuty schody. Po rozsáhlé rekonstrukci této národní technické památky byly jednotlivé díly na vrchol dopraveny vrtulníkem a 21. června 2009 byla znovu slavnostně otevřena.


Lokalita: vrch Studenec, 25 km východně od Děčína
GPS: 50°49'56.088"N, 14°27'18.769"E
Nadmořská výška: 736 m
Celková výška: 16 m
Otevírací doba: celoročně volně přístupná
Výhled: Lužické hory, Jizerské hory, Krkonoše, Ještěd, Bezděz, České Středohoří, Krušné hory

Pokud vyrazíte na rozhlednu z Lísky, uvidíte vzorně udržovaná podstávková stavení. Hora Studenec je nejzápadnější dominantou Lužických hor – byla údajně pojmenována podle pramene neobvykle chladné vody na severovýchodním svahu.

Jižní a jihovýchodní úbočí hory pokrývají poměrně rozlehlá suťová pole. Na Studenci a v jeho okolí žijí také kamzíci, kteří sem byli uměle vysazeni na počátku 20. století. Tato zvířata, původně z Alp, se zdejším podmínkám velmi dobře přizpůsobila.

Spustit audio