Americké dodávky zbraní Saúdské Arábii Izraeli nevadí. Stvrzují totiž alianci proti Íránu

23. květen 2017

Americký prezident Donald Trump v Saúdské Arábii uzavřel dohodu o zbrojních zakázkách v hodnotě kolem 110 miliard dolarů, která bude podle Bílého domu největším podobným kontraktem v amerických dějinách. Podle amerického ministerstva zahraničí má jít o dodávky systémů protivzdušné obrany, lodí, vrtulníků, průzkumných letounů, tanků, děl a kyber-bezpečnostních systémů.

Podle americké administrativy zakázka vychází ze záměru Spojených států zajistit dlouhodobou bezpečnost v Saúdské Arábii a Perském zálivu před íránskou hrozbou.

Jak listu Times of Israel řekl americký vládní zdroj, kontrakt má zvýšit schopnost Saúdské Arábie podílet se na protiteroristických operacích v celém regionu a snížit zátěž pro americké vojáky, kteří se jich účastní.

Některé detaily dohody teprve budou zveřejněny. Je ale zřejmé, pokračuje autor článku, že velký příliv pokročilých vojenských technologií do regionu je prioritním zájmem Izraele a tím i Spojených států, které mají v zákoně povinnost pomáhat Izraeli udržovat obranyschopnost tak, aby měl v této oblasti náskok nad sousedními zeměmi Blízkého východu.

Mezi izraelskými zákonodárci deník Times of Israel v reakci na americkou dohodu se Saúdy zaznamenal nepříliš hlasité reptání. Nejvíc dohodu kritizoval ministr energetiky Juval Steinitz. Poznamenal, že Saúdská Arábie je nepřátelský stát a že zbrojní dohoda poškodí obranyschopnost Izraele.

Izraeli jde o zachování převahy

Americké tanky Abrams a další technika se připravuje na přehlídku k 50. výročí nezávislosti Kuvajtu

Ministr bez portfeje Ajúb Kara podle listu uvedl, že vztahy mezi Izraelem a státy, kde převažuje sunnitský islám, včetně Saúdské Arábie, se zlepšují. Přesto by podle něj dohoda mohla ohrozit izraelskou vojenskou převahu v oblasti, Téma chce Kara přednést premiérovi na příštích schůzkách kabinetu.

Nutnost udržet vojenskou převahu Izraele v regionu zdůraznili i izraelský ministr pro zpravodajské služby Jisrael Katz anebo poslanec Likudu Avi Dichter, bývalý ředitel zpravodajské služby Šin Bet.

Takzvané kritérium vojenské převahy, známé také pod anglickou zkratkou QME, se do praxe promítá tak, že podobné zbrojní dohody se připravují několik měsíců. Izrael se během té doby ujišťuje, zda kontrakt nepoškodí jeho vojenskou váhu v regionu.

A případně žádá Spojené státy, aby dodaly další vojenský materiál, který by mu pomohl tuto výhodu opět získat. Pentagon dohody nejdřív konzultuje s izraelským ministerstvem obrany. Výsledky jednání pak posílá do Kongresu k dalšímu schvalování, během nějž si Izrael ještě může vyžádat změny.

Rekordní rychlost

Profesor moderních dějin Blízkého východu na univerzitě Bar Ilan Joshua Teitelbaum listu řekl, že obvyklou součástí těchto jednání je smlouvání. Díky němu by Izrael neměl mít důvod zpochybňovat velké zbrojní kontrakty se Saúdskou Arábií, ani s jinými zeměmi Perského zálivu. Deník Times of Israel však dodává, že v případě nynější dohody není jasné, jak se jednání odvíjela.

V roce 2010 Spojené státy prodaly do Saúdské Arábie zbraně v hodnotě kolem 60 miliard dolarů. S odvoláním na zdroj informovaný o těchto záležitostech list píše, že se o tom vyjednávalo více než rok. Jednání o nynější zakázce o dvakrát větším objemu trvalo méně než půl roku – prezident Trump je v úřadě od ledna. Trumpova administrativa navíc musí teprve obsadit řadu postů těch, kdo mají příslušná jednání s Izraelem na starosti.

Deník Times of Izrael dále zjistil, že krátce poté, co se prezident Trump ujal úřadu, na izraelské straně opustil svou pozici Amos Gilad, bývalý šéf odělení pro politicko-vojenské záležitosti na ministerstvu obrany. Gilad vyjednával dohodu z roku 2010. Nahradil ho relativní nováček Zohar Palti, který předtím sloužil ve zpravodajské službě Mossad.

Logo

Ochrání Saúdové Izrael?

Nynější americko-saúdskou dohodu nechtělo ministerstvo oficiálně komentovat. Amos Gilad se v telefonickém rozhovoru s redakcí Times of Israel omezil na konstatování, že s Donaldem Trumpem vše postupuje rychle. Odmítl říct, jestli se podílel na vyjednávání nynějšího kontraktu.

Bez ohledu na mimořádně krátkou dobu vyjednávání a rekordní objem zakázek se v Izraeli ozývá málo kritických hlasů. Většina se k dohodě staví neutrálně nebo ji považuje za potenciálně prospěšnou. Pro Amose Gilada tato smlouva stvrzuje alianci mezi Spojenými státy a arabským světem proti Íránu. Jak Gilad dodal, státy, které obdrží zbraně ze Spojených států, neohrožují bezpečnost Izraele.

Z dohody stojí nejvíce za zmínku fakt, že Saúdové brzy získají americký protiraketový systém známý pod zkratkou THAAD. Je považován za špičkové zařízení protivzdušné obrany schopné zachytit střely krátké a střední dráhy doletu a patří k němu radar s operačním prostorem kolem jednoho tisíce kilometrů.

Deník Times of Israel dodává, že ze severní části Saúdské Arábie by tento radar dokázal chránit celé území Izraele. Stejné zařízení momentálně Spojené státy umístily v Jižní Koreji, aby jí pomohly chránit se před rostoucí agresivitou Pchjongjangu.

autor: mam
Spustit audio