Depeche Mode už nezbarví Prahu do černa jako před třiceti lety. Koncert bude ale ostře hlídaný

24. květen 2017

První koncert slavné britské kapely se uskutečnil téměř před třiceti lety, poslední zatím v roce 2014, ve středu večer kultovní kapela Depeche Mode nabídne svou aktuální show v pražském Edenu. Co znamenal pro fanoušky první koncert popové legendy, jejíž desky se tehdy v komunistickém Československu ještě ani neprodávaly?

Jestli máte na sobě něco černého, ve středu v Praze asi zapadnete do davu. Na stadionu v Edenu se totiž sjedou tisíce černě oděných fanoušků britské hudební legendy Depeche Mode. Ta si své fanoušky v Česku našla už v 80. letech, i když se jejich desky u nás ani neprodávaly. Do Česka se Depeche Mode vrací po třech letech, tentokrát na turné k letošní desce Spirit.

Na první koncert Depeche Mode v Česku v roce 1988 toužilo tehdy sehnat lístek údajně přes čtvrt milionu lidí. Ti, kteří se do sportovní haly nedostali, dodnes litují. „Ten nejzásadnější koncert v roce 1988 jsem prošvihl, nebyl jsme plnoletý a bylo to tenkrát do Prahy daleko,“ vzpomíná herec a zpěvák Roman Vojtek.


Od samého rána bylo možné v Praze pozorovat zvýšený výskyt černých pláštěnek, kožených bund a baretů. To ortodoxní příznivci kapely oblékli svůj kroj.Pavel Kosatík - Kmen

Stejně jako většina skalních fanoušků i Vojtek na přelomu 80. a 90. let chodil v podstatě jen v černém. „To jsem samozřejmě musel, i když vládly letní teploty. Černá bunda, kalhoty musely být a účes poplatný stylu kapely,“ vysvětluje.

Aktuální turné Depeche Mode začalo 5. května ve Stockholmu. Evropská koncertní série skončí 23. července v rumunské Kluži. Pokračovat pak bude v Severní a Jižní Americe. Na koncertu v Bratislavě, který se uskutečnil 20. května, zaznělo z nového alba pět písní - Cover Me, Going Backwards, Poison Heart, So Much Love a Where's the Revolution. Zaplněný stadion Pasienky aplaudoval i hitům Enjoy The Silence, Never Let Me Down Again, Walking in My Shoes či Personal Jesus. Depeche Mode nabídli také převzatou píseň Davida Bowieho Heroes. Pražský koncert zahájí od 19:00 mladá britská synth-popová kapela F.O.X. a po nich se představí dánské alternativní duo The Raveonettes.

Koncert s očekávanou návštěvou kolem dvaceti tisíc lidí si zvláště po událostech v Manchesteru (více čtěte zde) vyžádá mimořádná bezpečnostní i dopravní opatření. Očekávají se i dopravní problémy, proto pořadatelé doporučují fanouškům, aby vyrazili s předstihem. Pražský dopravní podnik po ukončení koncertu zase doporučuje pěší docházku ke stanicím metra Strašnická a Želivského, odkud bude posílen provoz metra na trase A ve směru na Nemocnici Motol.

Provoz bude mít posílený také na tramvajová linka 22 ze zastávky Slavia na I. P. Pavlova a Karlovo náměstí, případně lze využít také autobusy linky 136 ze zastávky Slavia směrem Jižní Město i Sídliště Čakovice.

autoři: vok , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio