Bylinka na ženské štěstí má jméno kontryhel. Pomáhá ale i mužům

3. prosinec 2020

Jednou z bylin, které teď v květnu kvetou a které se vyplatí sbírat, je kontryhel. Všeobecně je považovaný za bylinku pro ženy, protože hlavně jim umí kontryhel pomáhat, ale i pánové si s jeho pomocí mohou vyléčit nejeden neduh. Co všechno kontryhel umí?

Kontryhel je většinou spojovaný s léčbou gynekologických potíží. O lidské zdraví se ale umí postarat i v mnoha jiných oblastech. Pomáhá při redukčních dietách a při zažívacích potížích, které způsobují mikrobi a plísně v zažívacím ústrojí.

Kontryhel totiž obsahuje látky, které trávicí trubici desinfikují a třísloviny, které kontryhel obsahuje, zároveň zklidňují sliznice a zvyšují jejich odolnost. Dokonce je kontryhel v boji proti patogenům účinnější a šetrnější, než třeba hadí kořen, dubová kůra či brusinka.

V kontryhelu obsažené silice, vitamín C a nepatrné množství kyseliny salycilové dělají z této rostliny účinného bojovníka s infekcemi všeho druhu. Osvědčuje se ve formě kloktadla při angínách a zánětech v krku, při paradentóze a jiných potížích v ústech.

Skvěle účinkuje při bércových vředech a při zánětlivých procesech na kůži, protože kromě desinfekčních účinků můžeme u kontryhele vyzdvihnout také jeho stahující účinky a tedy i schopnost dobře zacelovat rány. Kontryhel umí také podpořit funkce svalů a je proto doporučován při svalové atrofii, jako prevence i léčba kýly, či jiných potíží spojených s oslabenou břišní stěnou. Příznivé účinky na svalovinu a obsah rostlinných hormonů se hodí také pacientům po infarktu. Díky kontryhelu se srdce dostane dříve zpátky do kondice.

Kontryhel = ženské štěstí

Jeden uznávaný švýcarský léčitel tvrdí, že kdyby ženy pily čaj z kontryhele v průběhu celého života, od dětství až do ukončení klimakteria, pak by dvě třetiny všech „ženských“ operací nebyly nutné.

Kontryhel totiž obsahuje rostlinné hormony, které příznivě ovlivňují i hormonální procesy v ženském těle. Napomáhá tak k bezproblémovému průběhu menstruace – ať už jde o pravidelnost či sílu krvácení.

Při pravidelném užívání kontryhele také téměř nepoznáte onen pověstný premenstruační syndrom, protože kontryhel umí zmírnit pocení, nervozitu, úzkosti i nespavost. Tyto účinky se hodí i při menopauze.

Kontryhel

Svíravé účinky kontryhele a jeho příznivé působení na svalovinu jsou doporučovány pro zdraví zpevnění a posílení dělohy. Hodí se proto užívat kontryhelový čaj před otěhotněním i v průběhu těhotenství, zejména pak v posledním měsíci před porodem.

I po porodu ocení ženy kontryhel – při hojení poporodních jizev, ke zpětnému zpevnění děložního svalstva a k podpoře tvorby mateřského mléka. A protože má kontryhel i protibakteriální a protiplísňové účinky, umí pomoci i při zánětlivých onemocněních ženských orgánů a při mykózách.

Kontryhel a hubnutí

Už samotný fakt, že vyrazíte na výlet mimo město, a nasbíráte kontryhel v čisté přírodě, vám prospěje – budete mít zase trochu pohybu navíc. K tomu budete mít do zásoby bylinku, která vám pomůže odstranit nečistoty z těla, povzbudit velmi rychle metabolismus a pozor – také zpevnit leckterou partii těla!

Kontryhel má totiž kromě jiného výborné účinky na svalovinu, kterou umí působením svých rostlinných hormonů zpevňovat.

Když spojíte pití kontryhelového čaje s lehkým cvičením, budete se za pár dní cítit skvěle. Čaj připravíte jednoduše, když polévkovou lžíci sušeného kontryhelu spaříte vařící vodou a necháte čtvrt hodiny louhovat. Tento nálev můžete pít 2-3krát denně a můžete ho použít i na kloktání při zánětech v ústech.

Pokud si výluh uděláte silnější a přidáte si ho do koupele, účinné látky z kontryhele vám vyhladí pokožku a pomohou léčit případné zánětlivé projevy. A máte-li doma děti v pubertě, naordinujte jim kontryhelový čaj nejen k pití, ale i k omývání obličeje. Rostlinné hormony a stahující účinky kontryhele totiž výborně potlačují akné.

Dobrou zprávou pro všechny je jistě také fakt, že ani při dlouhodobějším užívání kontryhele nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio