Účast Bělobrádka na sudetoněmeckém sjezdu je krok správným směrem, myslí si odborník

25. květen 2017

Český vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se začátkem června zúčastní sudetoněmeckého sjezdu v Augšpurgu. Půjde o zatím nejvýše postaveného českého politika, který tak učiní. Sudetoněmecké krajanské sdružení zastupuje zájmy Němců, kteří museli po druhé světové válce opustit Československo.

Loni se sjezdu jako první člen české vlády oficiálně zúčastnil ministr kultury Daniel Herman, také člen KDU-ČSL. Vladimír Handl z Katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd UK v tom vidí pokračující normalizaci vztahů hlavně s bavorskými partnery.

„Myslím si, že je to krok normálním, správným směrem v tom smyslu, že vztahy jsou politicky normalizované a teď jde o to, provazovat společnosti napříč přes hranice a nevyhýbat se citlivým tématům,“ zdůrazňuje Handl.

Některé politické strany se k podobným cestám staví negativně, což podle Handla patří k tradicím české politiky: „Česká politika se hodně negativně vymezovala k Sudetoněmeckému krajanskému sdružení, a také z pochopitelných důvodů.“

Dodává ale, že v roce 2015 došlo ke změně kvality vzájemného vztahu, když Sudetoněmecké krajanské sdružení zrušilo pro Čechy nepřijatelný požadavek ve stanovách, že usiluje o návrat sudetských Němců do původních oblastí a vrácení majetku nebo kompenzaci.

Podle Vladimír Handla dnes poválečný odsun Němců vnímá jako spravedlivý asi 40 % dotázaných u nás, dřív to bylo kolem 60 %. Neroste také počet lidí, kteří by chtěli zrušit tzv. Benešovy dekrety. Roste morální pohled na minulost, ale neroste snaha celý stav změnit, změnit legislativu a kompenzovat ztráty.

autor: bum
Spustit audio