Tradiční romská jídla

5. červen 2017

Holubki (Plněné zelné listy)

4 velké zelné listy
200 g mletého vepřového nebo kuřecího masa
2 větší naběračky dušené rýže
olej
cibule
česnek
sůl
pepř

Zelné listy na půl uvaříme a necháme vychladnout. Do mletého masa přidáme rýži uvařenou na půl, pepř, cibuli, česnek a směs promícháme. Na zelné listy položíme směs s mletým masem a rýží a každý list zabalíme. Zelné závitky dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme a necháme vařit. Někdo dává holubki do trouby, ale lze je vařit i ve vodě. Vaří se půl hodiny či hodinu, podávají se s chlebem nebo s bramborami.

Pišot

4 brambory
jeden žloutek
1/2 kg hrubé mouky
máslo nebo olej
sůl
pepř

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozmačkáme. Pak je osolíme a opepříme, přidáme jeden žloutek a vše pořádně promícháme s hrubou moukou. Poté vyválíme těsto jako na nudle a nakrájíme na menší čtverečky.

Čtverečky naplníme náplní podle chuti – bramborami, ochuceným tvarohem, kyselým zelím nebo sušenými švestkami či povidly – a přeložíme na trojúhelníčky, které na koncích pořádně stiskneme, aby náplň nevytekla ven.

Takto připravené vhodíme do vařící vody a hlídáme, aby se nepřilepil pišot ke dnu. Když vyplave na hladinu, znamená to, že je hotový a my můžeme pirohy vyndávat cedníkem.

Pišot podáváme politý rozpuštěným máslem.

Mačanka z masa (tradiční romská polévka)

300 gr hovězího masa
3 čerstvé houby nebo hrst sušených
cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
tuk
ocet

Maso spolu s pokrájenými houbami dáme vařit. Po jeho změknutí ho vyndáme, nakrájíme a opět vložíme do vody. Přidáme česnek, vývar osolíme a opepříme a ještě chvilku vaříme.

Mezitím si připravíme hrníček vody, smícháme ji s hladkou moukou a vylijeme do vařící se polévky. Tu ještě pět minut mícháme a vaříme. Poté dochutíme lžící octa a necháme stát.

Na pánvi osmahneme na oleji cibulku do zlatova a přisypeme sladkou papriku. Pak zbývá jen mačanku nabrat do talíře, posypat cibulku s paprikou a pustit se do jídla.

Mačanku můžeme připravit i bez masa – na kyselém mléce.

Štrůdl (závin) po maďarsku

1kg hladké mouky
1kg máku
1kg jablek
1 kg tvarohu
vanilkový cukr
olej

Do mísy vsypeme mouku, mírně osolíme a přilijeme postupně tolik vody, aby vzniklo vláčné těsto. Hněteme napřed vařečkou, potom rukama a necháme asi půl hodiny odstát.

Po půlhodině těsto rozválíme válečkem na celou plochu omyvatelného ubrusu na stole – jako bychom chtěli těstem stůl celý přikrýt. Na takto roztažené těsto klademe mletý mák, strouhaná jablka, posypeme vanilkovým cukrem a těsto opatrně srolujeme do závinu. Pomáháme si postupným zvedáním ubrusu, který nám umožní těsto zavinovat.

Povrch potřeme olejem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut. Místo máku můžeme použít tvaroh.

Bramborový guláš

asi 2kg brambor
libové drůbeží párky
cibule
2 stroužky česneku
sladká paprika
pálivá paprika
majoránka

Očistíme brambory, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Do hrnce přidáme dvě velké nadrobno nakrájené cibule, dva stroužky česneku a na špičku nože sladkou papriku. Vaříme ve vodě do měkka. Přidáme libové párky nakrájené na kolečka. Dochutíme majoránkou, můžeme přidat špetku pálivé papriky nebo feferonky. Podáváme s chlebem.

Pečené brambory

brambory
olej
vejce
sterilovaný hrášek
cibule
česnek

Brambory důkladně očistíme. Vaříme je ve slupce doměkka. Na pekáči rozpálíme olej. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a po vrstvách pokládáme do pekáče s vařenými vejci, sterilovaným hráškem, nadrobno nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Vše ochutíme pepřem, mírně osolíme a pečeme při 150 stupních v předem vyhřáté troubě. Podáváme s čalamádou nebo kyselou okurkou.

Bramborový kotlík s klobásou

brambory
olej
ostřejší klobásy
cibule
rajčatová šťáva
hovězí vývar
mrkev
sterilovaný hrášek
rajčata
smetana
máslo
tvrdý sýr

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme celé klobásy a nakrájenou cibuli. Obojí opečeme.

Opečené klobásy po zchladnutí nakrájíme na silnější plátky a dáme do zapékací mísy. Rajčatovou omáčku smícháme s hovězím vývarem a přidáme s mrkví nakrájenou na plátky ke klobásám a cibuli. V zakryté míse dáme do předehřáté trouby a dusíme 30 minut.

Poté přidáme hrášek a rajče a pečeme nezakryté 10 minut.

Oloupané brambory uvaříme doměkka a rozmačkáme na hladkou kaši.

Vmícháme smetanu a máslo. Bramborovou kaší překryjeme klobásy se zeleninou. Posypeme nastrouhaným sýrem, vrátíme do trouby a zapékáme 10-15 minut, dokud se sýr neroztaví.

Fazolová polévka

velké bílé či strakaté fazole
mrkev
petržel
brambory
vegeta
libový drůbeží párek

Fazole namočíme a necháme ve vodě přes noc. Druhý den fazole slijeme, přidáme vodu, nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel) a vaříme tak dlouho, až jsou fazole dostatečně měkké. Dochutíme vegetou, přidáme nadrobno nakrájené předvařené brambory. Můžeme přidat libový drůbeží párek. Podáváme s chlebem.

Plněné papriky

1/4 kg mletého masa, které jsme nechali namlít z libového kousku
1/4 kg předvařené rýže
1/2 kg velkých zelených paprik
1/2 kg rajčat nebo jeden rajský protlak
česnek
špetku pepře
sladkou mletou papriku

Mleté maso smícháme s rýží, okořeníme špetkou mleté papriky, přidáme trochu pepře a mírně osolíme. Papriky zbavíme jadérek tak, že odkrojíme vrch se stopkou a do dutiny napěchujeme masovou směs. Rajčata spaříme vařící vodou, sloupneme slupku a rozmačkáme je vidličkou. Paprikové lusky vložíme do hrnce na sebe, přidáme vodu, rozvařená rajčata nebo rajský protlak a na mírném ohni vaříme asi hodinu. Jako přílohu podáváme knedlík.

autor: Veronika Korčáková Sobková
Spustit audio