Hrdý Budžes v ohrožení? Herci už si na jevišti nezapálí, divadla se obávají pokut

29. květen 2017

Protikuřácký zákon zakáže od středy kouření v barech a restauracích. Nová pravidla ale platí také pro divadelní jeviště. Soubory v Příbrami nebo Národním divadle proto řeší, co s tím budou dělat. V některých inscenacích se totiž kouří. Ohrožen je tak například Hrdý Budžes s Bárou Hrzánovou, který se hraje téměř patnáct let a na kontě má přes 700 repríz.

Devítiletá Helenka Součková v podání Báry Hrzánové si na jevišti v Hrdém Budžesovi potáhne z cigarety. „Představovala jsem si, že jsem jako ta komtesa nebo hraběnka za dávných a dávných časů," popisuje.

Do Hrdého Budžese podle ředitele příbramského divadla Petra Bednáře cigaretový kouř patří. „Kouření herce obtěžuje, nikdo si ho nedává navíc. Předepisuje to ale autor, předepisuje to děj," vysvětluje.

Zákaz kouření podle něj ohrožuje kromě Hrdého Budžese také inscenace Obsluhoval jsem anglického krále a Velkého Gatsbyho. „Byla to klasika, byly to večírky v určitých letech. Některé hry se možná přestanou hrát," upozorňuje Bednář.

Kouření na jevišti není podle protikuřáckého zákona možné. „Zákon výjimku pro kouření ani používání elektronických cigaret jako součást uměleckého projevu v rámci divadelního představení neumožňuje," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Národní divadlo se odvolává na autorský zákon

Zákaz kouření řeší i Národní divadlo, herci si z cigaret potáhnou například v inscenaci Audience u královny, kde hraje Iva Janžurová britskou panovnici. Podle mluvčího zlaté kapličky Tomáše Staňka se na kouření na jevišti vztahuje autorský zákon.

„Existuje tady zákon, který dává nedotknutelnost uměleckému dílu. Nedomníváme se, že kouřením na jevišti v rámci inscenačního záměru by docházelo k porušování protikuřáckého zákona. Na místech, kde to inscenační záměr dovolí, pracujeme jinými divadelními prostředky. Dosud jsme experimentovali třeba s používáním elektronických cigaret," podotýká Staněk.

Právník Tomáš Sokol to ale vidí jinak. Kouření na jevišti s autorským zákonem podle něj nesouvisí. „Je to hodně velká zkratka, ale principiálně vzato to nepochybně omezuje v rozletu autory a režiséry, pokud by chtěli, aby na jevišti herci v souvislosti s nějakou rolí konzumovali cigarety nebo doutníky," uzavírá Sokol. Protikuřácký zákon začne platit 31. května. Některá divadla se obávají kontrol a pokut.

autor: fir
Spustit audio

Více z pořadu