Do koalice s hnutím ANO? „S Andrejem Babišem v této situaci nepřijatelné,“ říká Marian Jurečka

Průzkumní agentury přičítají koalici KDU-ČSL a hnutí STAN kolem deseti procent, interní průzkum lidovců ale mluví o 13 procentech. První místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka se opírá o to, že důvěra vložená v krajských volbách je reálnou silou a lidé, kteří se rozhodnou dát podporu, bude přibývat. Potvrzuje také, že do voleb půjde jako jednička na olomoucké kandidátce.

Lidovci chtějí podle jeho slov nabídnout do voleb férovou a gentlemanskou politiku. „V posledních měsících se naší kolegové se častují peprnými výrazy, vykládají si po svém ústavu a chovají se naprosto nepředvídatelně a nestandardně. To je něco, co od nás voliči rozhodně očekávat nemohou,“ vysvětluje.

Kandidaturou Jiřího Čunka proti Pavlovi Bělobrádkovi na víkendovém sjezdu lidovců vnímal sice, překvapivě, ale šlo mu zřejmě o to, aby využil čas a sdělil některé věci. Roky se také spekulovalo o tom, kdo má větší podporu, a právě rozhodnutí delegátů ukázalo jasně, že Pavel Bělobrádek má obrovskou důvěru v rámci KDU-ČSL. „Tato otázka je po sjezdu vyřešená,“ dodává.

Komunikace Jiřího Čunka se nelíbí mnoha lidem

Připomíná také, že Jiří Čunek je hejtmanem ve Zlínském kraji, ale nekandiduje a není to politik, který by měl koalici reprezentovat v příští Poslanecké sněmovně. „Jiří Čunek v některých případech upozorňuje na palčivé problémy, ale způsob, jakým komunikuje, se nelíbí nejenom mnoha lidem, ale i mně osobně,“ přiznává.

Nemile ho překvapilo i nezvolení Zuzany Roithové do předsednictva – byla to podle něj osoba s obrovskými zkušenostmi a jak on, tak Pavel Bělobrádek si od ní nechávali poradit. „Rozhodně to není tak, že by KDU-ČSL nechtěla mít ve svých volených funkcích ženy,“ vysvětluje.

Čtěte také

A šla by po volbách koalice KDU-ČSL a hnutí STAN do koalice s hnutí ANO? Záleží podle něj na tom, jaké bude mít hnutí ANO programové priority a také, zda jejich nominantem do vlády by byl předseda Andrej Babiš. „Pro mne je nepřijatelné, aby se člen vlády scházel s novináři a úkoloval je proti jiným politickým konkurentům,“ říká s tím, že jde o ohrožení demokracie, neférová soutěž a křivé chování.

A pokud se nestane v kauzách něco, co by Andreje Babiše jednoznačně očistilo, tak jít do koalice s hnutím ANO v čele s Andrejem Babišem považuje v této situaci za nepřijatelné.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio