Youtubeři jsou lidé, kteří točí videa

29. květen 2017
Dobré odpoledne

Víte, co je to youtubering? Že ne? Tak v tom nejste zdaleka sami. O co se jedná a zda to může být nebezpečné pro vaše vnoučata nebo děti, jsme rozebrali v Poradně Regionu s Markétou Homolkovou.

„Youtuber je člověk, který natáčí videa a zveřejňuje je na serveru youtube.com. Videa mají různou tématiku. Už je jich tolik, že se dělí na různé skupiny. Základní, čemu se youtubeři věnují, je gameing. Kde natáčí, jak hrají hry a různě to komentují,“ říká Markéta Homolková. Témat je dnes ale mnohem více, například móda, hudba, zábava a podobně.

Youtubing je možnost, jak se proslavit

Většina youtuberů videa natáčí hlavně proto, že je to baví. Ale zároveň je to možnost, jak se mohou proslavit a stát se populárními. Většinou se jedná o extrovertní jedince, kteří se snaží prostřednictvím youtube vyjádřit a zviditelnit. Problematické to ale může být u dětí.

Nebezpečí pro youtubery je hlavně v tom, co všechno o sobě prozradí

„Ve chvíli, kdy natáčí, tak jsou sami, cítí se bezpečně a řeknou i věci, které by normálně neřekli. Videa pak zůstávají na internetu a může je vidět naprosto kdokoliv. Nejen jejich spolužáci, ale i na druhé straně světa. To se může obrátit v nějakou kyber šikanu, kdy se takové video dá lehce zneužít,“ upozorňuje host.

Youtubering může znamenat potíže při hledání zaměstnání

Youtubeři si často neuvědomují a ve svém věku to ani nepovažují za důležité, že se někdy v budoucnu budou ucházet o zaměstnání. I když svá videa smažou, tak nikdy neví, kdo si je stáhl a už bez jejich kontroly je znovu umístí na internet. Budoucí zaměstnavatelé pak často listrují digitální stopu lidí, kteří se u nich uchází o zaměstnání. A mohou tak dohled i v té době už velmi stará videa, která mohou ohrozit kariéru dnešních náctiletých youtuberů.

Spustit audio