Děti se fotbalem musí bavit, ambiciózní rodiče jim škodí, říkají Vítězslav Lavička a Pavel Nedvěd

31. květen 2017

Když děti hrají fotbal, je to prý čistá radost. V rozhovoru s Lucií Výbornou to říká fotbalový trenér Vítězslav Lavička. „Děti nejsou svázány taktikou, užívají si fotbal, mají radost, když dají gól. Je důležité, aby si toto s sebou odnesly i dál, třeba na nejvyšší úroveň,” říká.

Přísná pravidla, dril, disciplína a tlak na výsledek - to jsou ingredience, které k profesionánímu fotbalu samozřejmě patří. Trenéři, kteří mají na starosti nejmladší fotbalisty a fotbalistky, by s nimi ale podle Vítězslava Lavičky měli spíše šetřit. „Děti si musí především užívat hru,” je přesvědčený.

On sám před lety sestavil seznam bodů, na které by mladí hráči neměli zapomínat, chtějí-li se v kariéře posouvat dál. „Jde o radost ze hry, smysl pro fair play, týmovost nebo vytrvalost,” vypočítává.

A s názorem reprezentačního kouče české fotbalové jedenadvacítky souhlasí i Pavel Nedvěd. „Děti se musí fotbalem bavit, musí ho milovat. Tlak a dril přijdou časem samy, důležité ale je, aby člověka k fotbalu nikdo nenutil. Ani rodiče, ani trenéři,” zdůrazňuje.

Ambiciózní rodiče dětem škodí

„Někteří rodiče mají na své děti obrovské nároky,” dodává. A prý nejde jen o české specifikum. V Itálii, kde Pavel Nedvěd strávil velkou část své profesní kariéry, je to prý úplně stejné.


Není důležité, zda se děti jednou budou fotbalem živit, nebo ne. Důležité je, že, že se děti fotbalem baví a že dělají něco pro své zdraví.PAVEL NEDVĚD

„S takovýmito rodiči se setkáváme každý den. Zapomínají ale na to, že není důležité, zda se děti jednou budou fotbalem živit, nebo ne. Důležité je, že se děti fotbalem baví a že dělají něco pro své zdraví.”

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio