Merkelová tvrdí, že je správné oponovat prezidentu Trumpovi kvůli klimatické změně

30. květen 2017

Britský deník Independent zaujal názor německé kancléřky Angely Merkelové, podle nějž bylo správné konfrontovat amerického prezidenta Donalda Trumpa s nutností boje proti klimatické změně. Vyjádření Merkelové mluvčího Steffena Seiberta na toto téma přišlo den poté, co kancléřka naznačila, že za vlády Donalda Trumpa se ani Německo, ani Evropané už nemohou spoléhat na Spojené státy. Mluvčí Seibert zdůraznil, že vztahy s Amerikou zůstávají silným pilířem zahraniční a bezpečnostní politiky Německa. Dodal však, že právě proto je důležité otevřeně vyjadřovat navzájem odlišné názory.

Independent poukazuje na to, že Trump během kampaně označil změnu klimatu za poplašnou zprávu. Zároveň naznačil, že zruší americký podpis pařížské dohody z roku 2015, protože podle jeho mínění poškodí americký byznys. Lídři zemí G7 se ho na summitu snažili přimět, aby souhlas s dohodou nerušil. Podepsalo ji skoro 200 zemí a podle expertů je klíčová k tomu, aby planeta odvrátila ničivé důsledky klimatické změny.

Prezident Trump se ale podle Independentu po návratu ze summitu rozhodl, že Spojené státy souhlas s dohodou zruší i přes evropské výhrady. Merkelová během návštěvy Bavorska zdůraznila, že je třeba mít dobré vztahy se Spojenými státy a stejně tak s Británií a Ruskem, ale že Evropská unie musí vzít svůj osud do vlastních rukou. Nový americký prezident a brexit podle Merkelové ohrožují tradiční vazby mezi západními zeměmi. Kancléřka řekla, že právě proto se musí unijní země opřít o sebe navzájem.

Kritika Trumpa z obou stran

Independent s odvoláním na agenturu AP uvádí, že Trump na schůzce s kancléřkou kritizoval Německo za malý příspěvek do NATO a velký obchodní přebytek. List připomíná, že to vše se děje před zářijovými parlamentními volbami v Německu, v nichž se Merkelová uchází o čtvrtý mandát. Její hlavní soupeř, sociální demokrat Martin Schulz, je podle Independentu k prezidentu Trumpovi ještě kritičtější. Jak řekl, na summitech se jasně ukázalo, že „prezident Spojených států chce ostatní ponižovat a že se prezentuje jako jakýsi autoritářský vládce.“

Schulz také řekl, jak by na to měla reagovat Evropa: „Odpovědí je Evropská unie, užší spolupráce evropských zemí, tak by měla vypadat reakce na Donalda Trumpa. Eropané se nesmí podřídit Trumpově soupeřivé logice,“ uvedl Schulz v rozhovoru pro televizi ARD. Independent na závěr článku cituje vyjádření německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela, podle nějž Trumpovy akce oslabily Západ a Trumpova krátkozraká politická rozhodnutí poškozují zájmy Evropské unie.

autor: mam
Spustit audio