Strážníci v České Lípě poprvé kontrolovali dodržování zákazu kouření v barech

Od půlnoci platí v celé České republice takzvaný protikuřácký zákon. Ten zakazuje zapálit si třeba v nemocnicích, na zastávkách MHD a hlavně v restauracích a hospodách. Za porušení hrozí kuřákům pokuta až 5 tisíc korun, podnikatelům pak 50 tisíc. Poslední hodiny včerejšího dne (30. 5.) tak měli hosté heren, barů i pivnic možnost zakouřit si uvnitř provozoven naposledy. Po půlnoci pak v České Lípě kontrolovali strážníci dodržování zákazu.

Zákaz kouření platí například v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách a na dětských hřištích. Zákaz se nevztahuje na restaurační zahrádky, které tak zůstanou dál kuřácké. Přesto se Česko dnes připojilo ke 22 zemím Evropy, kde úplný zákaz kouření v restauracích platí.

Víte, že? Zákaz kouření se týká všech pohostinských zařízení, výjimku mají pouze elektronické cigarety, a také vodní dýmky v čajovnách. Pro takzvané e-cigarety ale platí stejné podmínky jako pro klasické cigarety.

V Liberci a Jablonci žádné zvláštní kontroly dodržování zákazu nechystají, zato v České Lípě strážníci kontrolovali kuřáky v barech už dnes po půlnoci. „Nemyslím si, že ten zákon je o kouření. Až začnou zakazovat cukr nebo něco jinýho, kam tu společnost poženou, pořád jen zužujou mantinely, společnost se nemůže pohybovat,“ říká pravidelný host českolipské pivnice Petr Jirásek.

Hosté budou nově chodit kouřit ven na terasu. Provozní českolipské pivnice nemá obavy, že by protikuřácký zákon měl vliv na výši tržeb. „Lidi budou chodit stále,“ říká Josef Zahrádka.

Strážníci v České Lípě dnes 31. května po půlnoci kontrolovali kromě dodržování nočního klidu taky to, jestli lidé v barech neporušují nově platný zákaz kouření v restauračních zařízeních. „Pět minut před půlnocí se to všechno sebralo,“ říká servírka Jana.

Lidem, kteří zákaz poruší a zapálí si v restauracích, hrozí nemalé pokuty. „Fyzická osoba, která bude kouřit přes zákaz, může dostat blokovou pokutu až pět tisíc korun,“ říká českolipský strážník Jiří Vyčichlo. Ani v jedné z provozoven, které strážníci po půlnoci kontrolovali, se nekouřilo.

Protikuřácký zákon
autoři: Tomáš Mařas , Tomáš Kopecký
Spustit audio