Současný návrh kariérního řádu učitelům nepomůže. Neměl by projít, tvrdí Kartous z EDUin

31. květen 2017

Senátoři se ve středu budou zabývat novelou zákona, která rozdělí učitele do tří stupňů kariérního řádu. Senát i přes kritiku odborníků novelu pravděpodobně neodmítne. Kritici upozorňují na hrozící monopolizaci vzdělávání učitelů, které by nově zajišťovala pouze organizace zřízená ministerstvem školství. „Je tam spousta otázek, které návrh kariérního řádu nezodpovídá,” říká Bohumil Kartous, vedoucí komunikace organizace EDUin.

Novela rozdělí pedagogy do tří stupňů od začínajících po vynikající. Učitelé pak měsíčně získají až 5 tisíc korun navíc. Absolventům pedagogických fakult by ze začátku praxe radil uvádějící učitel, ten by si měsíčně přišel na 3 tisíce korun navíc. Pokud novela projde, měla by začít platit od 1. září letošního roku.

Plochý návrh


AKTUALIZUJEME: Senát chce v rámci zavedení učitelského kariérního řádu zvýšit příplatky třídním učitelům. Měli by dostávat 3000 korun měsíčně, tedy dvojnásobek částky schválené sněmovnou. Finančně by si měli polepšit pedagogové vykonávající některé specializované činnosti, které by ale měly být zredukovány. Horní komora o tom ve středu rozhodla po více než čtyřhodinovém projednávání novely o pedagogických pracovnících. Změny budou muset posoudit poslanci. Více na iRozhlas.cz>>

Proti zavedení kariérního řádu se vymezila část pedagogů v čele s Pedagogickou komorou. „Kariérní řád byl původně navržen v rámci projektu, který byl odmítnut Kateřinou Valachovou. Projekt trval dva roky, utratilo se za něj třicet milionů. Nová paní ministryně ty výsledky hodila ze stolu a nechala připravit během asi dvou měsíců nový návrh, který budí od počátku kritiku, protože je velmi plochý, neposkytoval žádnou záruku toho, že povede učitele k profesnímu růstu,” říká Kartous.

„Od začátku byly problémy s tím, že po dvou letech prvního období bude učitel atestován jen v rámci dané školy, hodnocení tak bude pravděpodobně ovlivněné spíše vztahy v dané škole. Nebyla tam záruka toho, že vedení bude založeno na nějakém standardu učitele. To, co dnes připomínají učitelé, je, že jim může paradoxně způsobit oddálení jakéhosi přidání na platu,” vysvětluje.

Metodika neexistuje

Návrh zahrnuje odstupňování kategorií, s každou z nich by měl učitel dostat přidáno. „Učitelé argumentují tím, že by teprve od roku 2022 dostali přidáno ti nejdéle sloužící učitelé, ti ostatní zatím ne. U některých učitelů nastupujících do mateřských škol by dokonce mělo údajně dojít k výraznému poklesu. Na tom byla založena petice, kterou podepsalo více než 7 tisíc lidí,” popisuje Kartous.

Bohumil Kartous ze společnosti EDUin

Postavení začínajících učitelů novela podle Kartouse nezlepší ani nezhorší. „Součástí kariérního řádu by měl být status uvádějícího učitele, který by měl vést nové kantory v prvních dvou letech praxe. Záleží na tom, kdo to je, neexistuje k tomu žádná metodika. Záleželo by to na tom, jestli je uvádějící učitel kvalitní, nebo ne,” říká vedoucí komunikace EDUin.

Neměl by být odsouhlasen

„Je tam spousta otázek, které návrh kariérního řádu nezodpovídá. To neznamená, že by neměl existovat kariérní řád, my jsme přesvědčení, že určitě měl. Ten návrh ale od začátku budí více kritiky než podpory.”

V téhle podobě by podle hosta neměla novela s kariérním řádem projít. „To není jen můj názor, ale shoda odborníků i po nedávném setkání osobností ve vzdělávání, které EDUin organizoval. V této podobě kariérní řád nepomůže, neměl by být v legislativním procesu odsouhlasen. Návrh nového kariérního řádu by bylo možné připravit během tohoto roku, příští Parlament by ho klidně mohl schválit,” říká Bohumil Kartous.

autor: rkr
Spustit audio