Zákazem kouření budou nejvíce trpět sousedé. Hlukem i kouřem, říká pražský kavárník

1. červen 2017

Zákaz kouření v restauracích a hospodách přichází v České republice jako v jedné z posledních evropských zemí. Část lidí se diví, proč Česko tak dlouho zůstalo ostrovem zahaleným v cigaretovém dýmu, jiní berou konec kouření v hospodách jako omezení svobody a ztrátu tradice.

„Zákon je napsaný tak přísně, že bude velmi těžké ho obcházet. V normálních podnicích se to dít nebude, ale spousta lidí se ho bude snažit obcházet přes různé kluby a podobně,“ říká spolumajitel populární Mlýnské kavárny v Praze Martin Kotas.


Vítám snahu Prahy 1 chránit obyvatele. Na druhou stranu antikonfliktní týmy prosazuje pan Solil, což je bývalý komunistický prokurátor. Obávám se, že antikonfliktní tým se bude chovat podle toho.Martin Kotas

(Anti-)konfliktní týmy

Největší problém podle něho bude na ulicích, kam se přesunou kuřáci i s nimi spojený hluk. Na Praze 1 se chystají posílené kontroly dodržování zákazu, do ulic by ale měly vyrazit i antikonfliktní týmy.

„Oceňuji, že s tím město chce nějak pomoci. Obávám se ale, že tito strážci pořádku, kteří nejsou zakotveni v zákoně, mohou konflikty naopak vyvolávat,“ varuje Kotas. „Kouřit se bude na Čertovce před kavárnou, musíme najmout jakési dveřníky, kteří budou lidi po 22. hodině tišit,“ doplňuje.

Zbytečně krutý zákon

Zákon podle Kotase přichází pozdě a reguluje něco, co se už dávno zregulovalo samo: „Já jsem ho podporoval už před 20 lety, a to jsem sám kuřák. Tehdy totiž prakticky neexistovaly nekuřácké podniky. Podle průzkumu bývalého ministra zdravotnictví Němečka tady ale bylo 66 % podniků nekuřáckých, čtvrtina smíšených a jen 9 % ostře kuřáckých – jako jsme byli my,“ uvádí kavárník.

Martin Kotas

„Ve Vídni nebo v Berlíně jsou kuřácké bary, kde vás po 12. hodině naopak zaženou dovnitř, abyste nerušili okolí. My jsme mimochodem jednou z posledních zemí, kde přetrvává zákon o 10. večerní jako o době nočního klidu. Většina zemí má různé výjimky, nebo ten zákaz kouření není tak přísný jako u nás,“ tvrdí.

Lahváč a cigára


Společnost sama zjistila, že kouření není ve stravovacích zařízeních příjemné. Myslím, že takto krutý zákon – možná nejkrutější v Evropě – nebyl potřeba.Martin Kotas

Jaký dopad bude mít zákaz kouření na ekonomiku kaváren a hospod? „Myslím, že ve městech to takový problém nebude. Na malých vesnicích s jednou hospodou to ale bude složitější. Spousta lidí si radši koupí lahváče a dá si cigaretu doma. Možná se na točené pivo chodilo hlavně kvůli ní. Ale možná ne, uvidíme.“

Je kouření relikt minulosti? Jsou cigarety nebezpečnou drogou? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio