Kamila Pešeková: Braň vlast, posiluj mír, ale bez pravopisných chyb

31. květen 2017

Když před 27 lety padl komunismus, výrazně se to projevilo ve školství. Zmizely například předměty jako povinná ruština a branná výchova. Pro generaci dnešních čtyřicátníků, tzv. Husákových dětí, byla branná výchova spojená se spoustou pozitivních zážitků.

Kdy jste měli příležitost si během výuky zastřílet ze vzduchovky, házet granátem, běhat v plynové masce anebo se brodit zamořeným územím? Závěrečný týdenní branný kurz na středních školách nebyl ničím jiným než týdnem organizovaného nicnedělání.

Na Slovensku se o obnovení branné výchovy znovu uvažuje. V některých školách už dokonce proběhly první kurzy. Má to ovšem háček: ve školních osnovách tento předmět není a brannou výchovu školám nabízela pochybná organizace Slovenských branců.

Ta se proslavila nacionalistickými názory, inklinováním k Rusku a dokonce skutečností, že jeden jejich bývalý člen bojuje na straně separatistů na Ukrajině.

Obrana před kým?

I když Ministerstvo školství před dvěma lety varovalo ředitele škol před podobnými „brannými výcviky“, situace se opakovala opět tento měsíc. Na základní škole v Nitře Slovenští branci připravili pro žáky údajně sportovní hry a kurz první pomoci.

Plynové masky, mnohý z nás pamatuje pravidelné zkoušení masek ve škole

Na událost reagovali ministr školství a ministr obrany Slovenska, kteří uvedli, že o obnovení branné výchovy se v současnosti uvažuje. Cílem školního předmětu by měla být prevence extremismu a výchova k obraně vlasti. I když se Slovenští branci s těmito cíli oficiálně ztotožňují, ministerstvo školství se od nich distancuje, dokonce před nimi varuje.

Právě obranou vlasti a láskou k národu se členové sdružení Slovenští branci zaštiťují ze všeho nejvíc. Na svých internetových stránkách se prezentují jako domobrana, která vede své členy ke schopnosti bránit vlast.

Ale před kým? Před vnějším nepřítelem? K tomu přece slouží Severoatlantická aliance, jejíž je Slovensko součástí. Anebo před sousedy, se kterými Slovensko nemá zásadní problémy? Nebo před uprchlíky, kteří na Slovensku nejsou?

Pokaždé, když se ve střední Evropě, včetně Slovenska, objevily podobné jednotky nebo organizace, k ničemu dobrému to nevedlo. Budovat národní identitu je úkol důležitý a ušlechtilý. Co ale začít tím, že vlastní webová prezentace bude napsaná bez školáckých gramatických chyb, jimiž se to na stránkách Slovenských branců jen hemží?

autor: kap
Spustit audio