Richard Seemann: Švýcaři netouží zařadit se do Evropské unie

31. květen 2017

Tento týden zveřejněná třistastránková švýcarská bezpečnostní studie pro letošní rok se jako každoročně zabývá dlouhodobým trendem veřejného mínění na bezpečnostně politické otázky helvetské konfederace.

Podrobná informace zpracované vysokými technickými školami v Curychu a Lausanne podléhající departmentu vnitra se každoročně považuje za oficiální stanovisko názorů potencionálních voličů, kteří na základě přímé demokracie jsou povolávání k referendům.

Všeobecně dochází k závěru, že se při hodnocení dívá 80 procent optimisticky na blízkou budoucnost své země, zbylé obyvatelstvo sice pesimisticky avšak jen jedno katastroficky. Pouze před šesti léty bylo naladěno kladněji než letos.

Od této doby se zvyšuje skepse vůči Evropské unii, která letos dosáhla nejvyšších hodnot. Ještě v roce 1999 při zveřejnění této první studie si přálo 70 procent Švýcarů politické sblížení s Bruselem, letos nedosáhla ani třetiny.

Rozumné vyrovnání

Jde o pokračování sestupného trendu důvěry v Evropskou unii, když ještě před dvěma lety bylo na 40 procent možných voličů pro vstup do jejích řad, která letos klesla na pouhých 15 procent. Stalo se tak zejména v období brexitu, nástupu nové prezidentské administrativy v USA a politických třenic uvnitř EU.

Logo

Autoři bezpečnostní zprávy upozorňují že negativně působí vztahy s Ruskem, problémy s uprchlíky a nedávnými atentáty v Berlíně a Istanbulu. V důsledku toho byl zaznamenán i pokles bezpečnostních jistot a devadesátiprocentní podpora zesílení boje proti extremismu a terorismu.

To je podle politických analytiků hlavní příčinou, proč se většina švýcarského obyvatelstva nespoléhá na institucionální svazky, které se jim zdají neúčinné. Pro vstup do NATO se vyslovuje pouhá pětina a prudký vzrůst letos zaznamenalo i negativní stanovisko vůči OSN, které dosahuje téměř 40 procent.

To neznamená, že by o spolupráci na ekonomickém poli nemělo zájem, což ukazuje 80 procent vůči Evropské unii. K tomu nyní směřují i kroky švýcarské vlády. Spolková prezidentka Doris Leuthardová navštívila Brusel, kde se setkala s předsedou komise EU Jeanem-Claudem Junckerem.

Jeho slova, že vše co bylo navzájem mezi oběma partnery blokováno, se normalizuje, dává naději, že v nastávajících jednáních dojde k rozumnému vyrovnání.

Spustit audio