Meningokok zabíjí! Dokáže to jen za pár hodin

31. květen 2017

Meningokokové infekce jsou velmi závažné choroby. Bakterie mohou za nejrychlejší a nejzávažnější nemoci, jaké tady máme.

„Některé formy jsou tak agresivní, že i přes okamžitou lékařskou pomoc se pacienta nepodaří zachránit. Je tady bohužel velká úmrtnost,“ říká primářka Kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová.

Z běžné bakterie zabiják

Přitom meningokok je docela běžná bakterie, 15 až 20 % z vás, ji nosí ve svém krku. Vám neublíží, ale nebezpeční můžete být svému okolí. Vyvolává pak zánět mozkových blan (meningokokovou meningitidu). Je ale taky schopný zaplavit celé tělo. Pak už jde „do tuhého“ a je to ta nejzávažnější forma, které se říká meningokoková sepse. „Úmrtnost je tady až 25 %. Některé formy, které vedou k prokrvácení vnitřních orgánů, končí úmrtím do několika hodin,“ dodává.


Nejohroženější věkové skupiny (ale onemocnět může každý z vás):
malé děti do 5 let
dospívající (13 až 20 let)
a pak lidé po šedesátce

„Běžné onemocnění to naštěstí není. Loni bylo hlášeno 47 případů, ale asi 10 % (většinou mladých lidí) z nich zemřelo, další si až do konce života ponesou nějaké následky.“ Jedinou obranou proti všem typům meningokoka je očkování.

Podle primářky Roháčové záleží na tom, kde k poruše sluchu došlo. „Ale pokud je postižení centrální se zničením buněk, tak nemám dobrou zprávu. Bývá to nevratné.“ Mezi nejčastěji následky nepatří pouze postižení sluchu, odumírat může i tkáň nosu, uší nebo celých končetin. „Léčili jsme i takové pacienty, kterým jsme museli amputovat ruce, nohy, v lepším případě ´jen´ články prstů.“

Zákeřný je začátek

Většina onemocnění se projevuje krvácivými projevy na kůži (buď drobné tečky, nebo větší krevní výrony), ale to už je infekce v celém těle. „Největší zrada je v tom, že meningokoka na začátku nepozná nikdo!“ Na začátku se totiž projevuje se jako běžná chřipka nebo viróza. Nemocný má teplotu, bolí ho svaly a klouby. Ani odběr krve nemusí nic vážného signalizovat. „Během několika hodin se ale stav dramaticky zhorší,“ dodává primářka Roháčová.

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio