Slováci povýšili Gabčíka na generálmajora. Je to výraz úcty, nebo laciné politické gesto?

1. červen 2017

O víkendu uplynulo pětasedmdesát let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, jedné z nejvýraznějších odbojových akcí v celé okupované Evropě. Jednoho ze dvou hlavních aktérů, parašutistu Jozefa Gabčíka, povýšil minulý týden slovenský prezident Andrej Kiska do hodnosti generálmajora.

„Povyšování in memoriam má smysl jen jednou po určité akci. K tomu došlo po druhé světové válce a každé další povýšení mi přijde nadbytečné,“ říká Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu.

„Na druhou stranu ale chápu gesto prezidenta Kisky, protože zatímco u nás jsou parašutisté ve velmi dobrém povědomí, na Slovensku je situace jiná. Jméno Jozefa Gabčíka a důvody, proč k povýšení došlo, zná jen malá část lidí,“ dodává.

Řády místo hodností


Čin parašutistů byl natolik odvážný a mimořádný, že mnoha lidem je úplně jedno, jestli mají hodnost rotmistrů, štábních kapitánů, plukovníků. Nebo v případě Gabčíka generála.Eduard Stehlík

„Celá řada jiných armád to řeší tím, že vojákům udílí vysoká vyznamenání. Pak můžete vidět četaře, kterému s velkou úctou salutuje generál. A nepotřebuje k tomu tu vysokou hodnost, každý totiž podle těch stužek vidí, co všechno pro tu zemi dokázal,“ říká historik Eduard Stehlík.

Atentát na Heydricha je podle jeho zkušeností respektovaný i v zahraničí. V některých amerických učebnicích je například stavěn na roveň vylodění v Normandii. „Reinhard Heydrich byl v nacistické hierarchii nesmírně vysoko a svět si to uvědomuje,“ doplňuje Stehlík.

Spor o atentát

Historik Jiří Paděvet se ohradil proti používání slova atentát, považuje ho za pejorativní. „Termín používala exilová reprezentace i britští specialisté. Když se podíváte do slovníku, zjistíte, že jde o akci na odstranění vysoce postavené osoby. Neřeší se, jestli je hodná, nebo zlá,“ nesouhlasí Stehlík.

Výsadkář skupiny Anthropoid rtm. Jan Kubiš

Naopak oceňuje, že se podařilo odstranit používání slovesa spáchat ve spojení s atentátem. „To byl produkt nacistické propagandy, která nám zůstala v uších z různých filmů a vyjádření. Páchají se trestné činy, ale toto byla vojenská akce k odstranění krvavého diktátora,“ vysvětluje.

autor: rkr
Spustit audio