Dokázal strhnout lidi k hudbě. Hudební svět opustil dirigent Jiří Bělohlávek

V noci na dnešek zemřel po dlouhé těžké nemoci šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek. Bylo mu 71 let. Informaci potvrdil mluvčí České filharmonie Luděk Březina.

Klasické hudbě se Jiří Bělohlávek věnoval celý život. Královna Alžběta II. mu udělila Řád britského impéria za „službu hudbě“. „Svým nadšením dokázal lidi strhávat k hudbě, a hlavně k práci,“ vzpomíná šéfredaktor stanice Český rozhlas Vltava Petr Fischer.

Čtěte také

Známý dirigent zastával velmi precizní přístup k práci, který předával i svým žákům. V posledních letech se v něm v souvislosti s nemocí ale jakoby otevřel i jiný proud. „Bylo to cítit i v jednotlivých interpretacích,“ vysvětluje důvody, proč Bělohlávkovi velmi dobře seděl skladatel Bohuslav Martinů.


Český rozhlas Vltava připravuje zvláštní program o Jiřím Bělohlávkovi. Od 12 hodin bude hudební galerie věnována jeho nahrávkám, odpoledne a v podvečer budou na Jiřího Bělohlávka vzpomínat pozvaní hosté, posluchači se mohou těšit i na archivní rozhovory s významným dirigentem.

Jako hostující dirigent řídil významné světové orchestry, třeba Rotterdamskou filharmonii, Berlínskou filharmonii, Newyorskou filharmonii a mnoho dalších. Největším úspěchem je jeho dlouhodobé působení v BBC Symphony Orchestra.

„Z britského prostředí pochopil úplně jiné vnímání hudby, přijímání společnosti hudby za svou,“ vysvětluje s tím, že na velkých koncertech fanoušci vážné hudby jásají a tleskají jak na fotbalovém stadionu. „To tady vůbec nezažíváme, k vážné hudbě máme takovou řekněme vznešenou úctu,“ dodává Fischer.

autor: vlk
Spustit audio