Česko dramaticky vysychá. Bude to problém příštích desetiletí, tvrdí ministr Brabec

2. červen 2017

Jediný den stačil na to, aby zájemci vyčerpali příděl dotací na program Dešťovka. V první fázi v něm hodlá Státní fond životního prostředí rozdělit 100 milionů korun na opatření, která mají pomoci šetřit s pitnou vodou. Žádosti se nyní budou vyhodnocovat.

„Problematika sucha se stala velkým tématem. Troufám si tvrdit, že to bude největší problém České republiky v oblasti životního prostředí v následujících desetiletích,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Lidé sucho vnímají

Situace s vodou podle něho není vůbec dobrá. V polovině května, kdy bylo zdánlivě vlhko a pršelo, byl stav mělkých zvodní na úrovni vážného sucha. Tedy na hodnotách, které odpovídají srpnu. To se týká i průtoků řek a mělkých podzemních pramenů, které se běžně sytí roztávajícím sněhem. Země se ještě nevzpamatovala z posledních třech suchých let. A lidé to začínají vnímat.


Česká republika je střechou Evropy – všechna voda od nás odtéká a žádná nepřitéká. Více jak 100 let jsme cíleně odváděli vodu z krajiny a naše země proto dramaticky vysychá.Richard Brabec

Ještě před 10 lety by podle Brabce zájem o program nebyl zdaleka tak velký. „Rozhodujícím faktorem by byla ta 50% spoluúčast, což jsou desítky tisíc. A jsem si jist, že tehdy by do toho lidé nešli. I odborníci tvrdí, že vidí obrovskou změnu v hospodaření s dešťovou vodou. Mimochodem i s tou dotací se ekonomická návratnost pohybuje okolo 10 let,“ přibližuje.

Pilotní projekt

V České republice jsou stovky obcí, které se v letních měsících potýkají s katastrofálním nedostatkem vody. „Chceme na několika tisících případů ukázat, že to funguje. Samozřejmě tím nejsme schopni pokrýt celou republiku, jedná se o pilotní projekt, na který máme jen 100 milionů korun, na rozdíl od kotlíkových dotací, kde je to 9 miliard z evropských fondů,“ podotýká.

Richard Brabec

Základní podmínkou dotace je, aby nádrž měla minimálně 2 tisíce litrů a byla izolována od okolí. „Buďto má být pod zemí, nebo musí splňovat technické podmínky, aby se voda nekazila. Nejsou to tedy žádné sudy pod okap,“ vysvětluje ministr.

Zalévat jen někde

Stát podpoří akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů, využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové a také zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady. Tato nejjednodušší část programu Dešťovka ale bude dotována jen v místech výrazně postižených suchem. Patří sem obce na Frýdecko-Místecku, Vysočině a na Znojemsku.

Jaký dopad na zadržování vody má půdní eroze? Co si myslí o nahrávkách ze schůzek Andreje Babiše s novinářem? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.