Premiér Černé Hory obvinil Rusko z „primitivního a destruktivního“ chování

4. červen 2017

Černohorský premiér Duško Markovič obvinil Rusko z „destruktivního a primitivního“ chování v souvislosti s vykázáním politika této balkánské země, který minulý víkend cestoval přes Moskvu do Běloruska.

Markovič zároveň zdůraznil, že Černá Hora se nevzdá svého prozápadního směřování, uvádí americký list New York Times.

„Takový přístup k zemi, která chce sama rozhodovat o své budoucnosti, je zklamání,“ řekl premiér Markovič a pokračoval: „Ještě nikdy jsem nezaznamenal takový stupeň destrukce a primitivismu. Odráží to charakter tamního režimu," dodal Markovič na adresu Ruska.

Černohorský premiér se podle vlastních slov doslechl, že Moskva sestavila „tajný“ seznam Černohorců, kteří nesmí cestovat na území Ruska. Černohorská média uvedla, že na tomto seznamu je asi 70 jmen. Mluvčí ruského velvyslanectví v Černé Hoře označila tyto informace za nepodložené.

Odveta za sankce

Na postup Ruska vůči poslanci černohorského parlamentu Miodragovi Vukovičovi reagovala Černá Hora protestní diplomatickou nótou. Poslanec Vukovič uvedl, že mu ruské úřady znemožnily po příletu do Moskvy přestoupit na jiné letadlo, zadržely ho jako nežádoucí osobu a přinutily ho vrátit se do vlasti, stojí v článku uveřejněném americkou televizní stanicí ABC News.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že zmíněný poslanec patří mezi ty, kterým Rusko zakázalo vstup na své území v reakci na připojení Černé Hory k sankcím proti Moskvě, doplňuje na svém serveru ABC News.

Logo

Černá Hora se letos v červnu stane 29. členskou zemí Severoatlantické aliance. Tento krok v Moskvě vyvolává nevoli. Podgorica tvrdí, že Rusko stojí za loňským říjnovým neúspěšným pokusem o státní převrat v Černé Hoře, což Moskva popírá.

autor: thk
Spustit audio