Studánku Vysočiny roku 2017 najdete u rybníka Zimostráz. Vodu má výtečnou

5. červen 2017
Česko – země neznámá

Každý rok vyhlašují ochránci přírody anketu o nejkrásnější studánky. Na Vysočině letos vyhrála studánka u rybníka jménem Zimostráz. Nachází se v rozsáhlých lesích mezi Stonařovem a Třeští. Vede k ní turisticky značená trasa, kterou pohodlně projedete na kole.

Boj o studánku Vysočiny pro rok 2017 byl dramatický až do poslední vteřiny hlasování. „Udělal jsem pro to strašně moc. Obvolal jsem všechny chataře a jejich známé a moje známé, aby hlasovali,“ říká chatař Jiří Zimola, který se o studánku dlouhá léta stará.

Vítězství si studánka určitě zaslouží. „Naše chata se začala stavět už v 60. letech a můj tatínek se sousedem tady založili tuhle studánku. Je tady už přes 50 let,“ říká manželka Jiřího Zimoly, paní Dana. Pramen prý tehdy našel proutkař.

Časem někdo studánku zastřešil. V posledních letech se o ni ale stará Jiří Zimola. Vyrobil nový poklop na pramen a jeho blízké okolí oplotil. Lidé si tudy prý vyšlapali cestičku a mohli by místo poškodit. Přístup ke studánce je také upravený a člověk si může vodu napustit, aniž by se musel brodit blátem. Samozřejmě tu nechybí ani hrnečky pro žíznivé poutníky.

Voda ve studánce je pitná, ale atest na ní zatím nevisí, i když ji chataři nechávají pravidelně kontrolovat. Teď, když dostala ocenění, prý cedule viset bude, slibuje Jiří Zimola. Vedle studánky stojí pohodlná dřevěná lavička. Proud vody je slabounký, ale spolehlivý. Přesto chvilku trvá, než nateče třeba plný kanystr vody. Posezení se pak hodí.

Přístup z cesty po dřevěné lávce

Lesům mezi Stonařovem a Třeští se říká Pouště. Jsou vyhlášeným houbařským rájem a protínají je tři turistické trasy. Zelená, žlutá a modrá. Nejblíž se studánce blíží trasa žlutá, která vede z obce Suchá přes Beranovec až na Špičák.

Velký Špičák je 734 metrů vysoký kopec, kolem kterého je národní přírodní rezervace i s naučnou stezkou. Procházku Pouštěmi je možné naplánovat na hodinu, ale třeba i na celý den. Stačí mít v ruce turistickou mapu. Hlavní cesty je možné projet i na kole.

Spustit audio